Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Finnair slutar flyga mellan Åbo och Helsingfors – Minna Arve kritiserar beslutet: ”Mycket kortsiktig politik”

Matkustajia nousee lentokoneen kyytiin Rovaniemellä.
Bild: Vesa-Pekka Hiltunen / Yle

Beslutet om att Finnair slutar flyga mellan Åbo och Helsingfors överraskade Åbos borgmästare Minna Arve. Enligt henne försämrar beslutet Åbos dragningskraft.

På onsdagen meddelade Finnair att flygförbindelserna mellan Åbo och Helsingfors samt Tammerfors och Helsingfors upphör från och med första maj. Rutterna ersätts med bussförbindelser som avgår från Åbo och Tammerfors till Helsingfors klockan 04:05. Bussarna från Helsingfors till Åbo och Tammerfors avgår sent på kvällen.

Finnair motiverar beslutet med att flygsträckorna är korta och orsakar mycket koldioxidutsläpp i förhållande till antalet resenärer. Enligt Perttu Jolma, direktör för Finnairs nätverk, fylls flygen endast till ungefär 35 procent.

– Buss eller tåg är därför det klokaste alternativet för förbindelse till Helsingfors-Vanda flygfält och mellan dessa städer, säger Jolma i ett pressmeddelande.

Borgmästarna kritiserar beslutet

Åbos borgmästare förhåller sig kritiskt till beslutet och säger att Finnairs besked kom som en överraskning för henne.

– I flera år har Finnair helt tydligt förhållit sig till Åboflygen som om de vore något sekundära. Ofta har flygen blivit inställda och därför har bolagets trovärdighet lidit en lång tid, säger Arve till Yle Turku

Också Tammerfors borgmästare Anna-Kaisa Ikonen kritiserar beslutet.

– I detta världspolitiska och ekonomiska läge borde man ta hand om Finlands konkurrenskraft och förstärka tillgängligheten, inte tvärtom. Om vi vill främja internationell konkurrenskraft så motverkar sådana åtgärder direkt det, säger Ikonen i ett pressmeddelande.

Redan tidigare ersatte Finnair dagsflygen från Åbo med bussar.

– Finnairs trovärdighet har försvagats och på grund av det har människor börjat använda andra transportmetoder och flygbolag. På Åbo flygplats har vi fortsättningsvis goda flygförbindelser med Airbaltic, Wizzair och SAS.

Minna Arve står vid en mikrofon.
Bildtext Minna Arve säger att beslutet försämrar Åbos dragningskraft som stad.
Bild: Arash Matin / Yle

Arve betonar att flygtrafiken mellan Åbo och Helsingfors uttryckligen används i förbindelsesyfte för att ta sig till en annan slutdestination.

– Det är en mycket kortsiktig politik eftersom Finland är som en ö. Vi har svaga fasta förbindelser till Europa och vi ligger långt borta. Helsingfors-Vanda flygfält har en stor betydelse för växande stadsregioner. Därför är diskussionen om lönsamheten med korta flygsträckor kanske lite felaktig.

I pressmeddelandet uppger Finnair att de kommer kontakta de kunder som redan har beställt flygbiljetter för flyg som skulle ha avgått efter den första maj. Kunderna kan istället välja busstransport eller avboka flyget och ansöka om att få pengarna tillbaka.

Artikeln baserar sig på Turun pormestari Minna Arve Finnairin Turun-lentojen loppumisesta: ”Kovin lyhytnäköistä politiikkaa” skriven av Ari Welling. Översättningen är gjord av Isabel Nordberg

Diskussion om artikeln