Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

Norrena & Frantz: Är det bakåtsträvande om man trivs som hemmafru?

Leende kvinna med liten flicka i famnen tittar på en annan liten flicka som gömmer några blommor bakom ryggen
Bild: WAVEBREAKMEDIA

Vårt samhälle förlitar sig fortfarande i mångt och mycket på tanken om kärnfamiljen. Mamma, pappa, barn.

Men till skillnad från förra seklet ses det i dag som en självklarhet att både mamma och pappa arbetar, åtminstone efter att barnen blivit några år gamla.

Och hushållsarbetet ska man väl dela möjligast jämnt, inte sant?

I praktiken är det inte alltid så enkelt, och ofta är det kvinnorna som hamnar i kläm när nutida ideal möter gamla könsroller. Även om män och kvinnor i Finland delar både förvärvs- och hushållsarbete jämnare än förr är det fortsättningsvis ofta mammorna som ansvarar för planeringen och projektledandet.

Arbete, städning, matlagning, träning, köpa födelsedagspresenter, barnens hobbyer, skaffa maskeradkläder, familjemys ... att få in allt detta i schemat kan bli stressigt.

Hashtaggen #tradwife trendar på sociala medier och väcker både irritation och förtjusning. Begreppet är en förkortning av ”traditional wife”, det vill säga en traditionell hustru. De mest hängivna trad-fruarna anser att traditionella könsroller är att föredra, dvs att kvinnan ska sköta hemmet och barnen medan mannen är familjeförsörjaren.

Det var bättre förr, alltså. Studier, karriär och sådant, det kan kvinnan skippa. Tanken kan kännas lite väl extrem för moderna finländska familjer.

Men är det så illa om man som kvinna vill stanna hemma och fokusera på hem och familj? Så här resonerar en lyssnare som skrev till podden:

Jag har alltid varit feminist och sett det som solklart att både mannen och kvinnan jobbar samt att båda bidrar till skötseln av hushållet. När jag sedan var hemma med barn i några år märkte jag vilken kvalitetsskillnad livet fick: hushållet rullade på, vi åt hälsosammare mat, sexlivet blev bättre, barnen kände sig sedda, vi hade tid att vara mycket ute - ja listan kan göras lång. Det negativa var den ekonomiska biten, men vi fick det att gå ihop. Plötsligt kändes livet som hemmafru otroligt lockande. Jag började ändå jobba igen pga att jag kändes att det var det som krävdes av mig, både av mig själv och av samhället.

Jobbande trött fru, 32

Vad tycker du?

Är det bakåtsträvande att som familj välja traditionella könsroller?

Upplever du det som tabubelagt att vara hemmafru eller hemmamamma?

Om du är man, kunde du tänka sig att ta hand om hus och hem medan din partner försörjer familjen?

Bör alla få göra som de vill och strunta i omgivningens åsikter?

Vad skulle vara den optimala uppdelningen mellan jobb, hushållsysslor och fritid för dig?

Du är alltid anonym när du skriver till Norrena & Frantz, ditt svar kan komma att läsas upp i podden eller publiceras i redigerad form här på svenska.yle.fi.

Kunde du tänka dig att vara hemmafru/hemmaman?