Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Frivilliga i Pargas sparar snö inför nästa skidsäsong – i år kunde Piffen spara över 4 000 kubikmeter snö

Människor som täcker in en snöhög i Pargas.
Bildtext I Pargas sparar man snö inför nästa skidsäsong. Isoleringsmattorna gör att snön inte smälter lika mycket under sommaren.
Bild: Yle/ Linus Hoffman

Skidsäsongen börjar dra mot sitt slut. I Pargas blickar man redan mot nästa höst och vinter och tar till vara på snön för att få en tidig start på nästa skidsäsong.

Redan i flera år har skidsektionen vid Pargas Idrottsförening sparat snö på våren och lagrat den över sommaren så man ska kunna åka skidor så tidigt som möjligt nästa säsong.

– Överlag har det här sparprojektet gått jättebra. Om vi inte skulle ha lagrat snö över sommaren skulle det inte ha åkts så mycket skidor i Pargas, säger Patrick Johansson, ordförande vid Pargas IF:s skidsektion.

Tidigare använde Piffen sågspån för att täcka över snön, men sedan ett par år tillbaka skyddar man snön med hjälp av isoleringsmattor, eftersom de skyddar snön mer effektivt.

– Mattorna består av isoleringsmaterial, som håller undan kylan och gör att inte snön smälter så mycket på sommaren. Mattkanterna täcker vi med ungefär en halv meter sågspån, säger Johansson.

En man i orange keps och grön overall.
Bildtext Patrick Johansson är ordförande vid Pargas IF:s skidsektion.
Bild: Yle/ Dmitri Volgin

Talkoarbete håller kostnaderna nere

I år lyckades föreningen spara ungefär 4 400 kubikmeter snö. I fjol sparade man aningen mer snö, och då räckte det till att dra ungefär 2 kilometer skidspår. Snön som sparades i år består till stor del av konstgjord snö.

Det är inte jättedyrt att spara snö, eftersom det mesta sköts med hjälp av talkoarbete.

– Det blir lite grävmaskinstimmar då man lägger sågspånet, men i övrigt gör vi allt med talkoarbete. Det gör vi gärna för att få åka skidor igen nästa vinter.

Besökare från hela regionen

Såväl skidentusiaster som motionärer på att njuta av skidspåren i Finby så länge det går. Pia Prost från Pargas är en av dem som tagit sig till skidspåren.

– Det var lite halvt ofrivilligt. Mina barn ville till pulkabacken, som ligger här bakom. Men det börjar nog vara slutet på säsongen nu, det finns inte så mycket snö kvar. Och så har jag en trägen skidåkare till man som skidar från tidig höst till så sent på våren som möjligt, så han är nu här och skidar, säger Prost.

En kvinna som lutar sig mot skidstavar ler mot kameran.
Bildtext Pia Prost kom lite halvt ofrivilligt till skidspåren i Pargas, men säger att skidspåren överlag är väldigt populära både bland invånarna och andra besökare.
Bild: Yle/ Dmitri Volgin

Enligt Prost är skidspåren i Pargas välbesökta, tack vare att skidsektionen sparar snön varje år.

– Här är mycket besökare från hela regionen, för det är ju det enda stället det finns snö på, säger Prost.

Diskussion om artikeln