Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Isen förändras snabbt – det som var säkert i går kan vara farligt i dag

Uppdaterad 08.04.2023 16:39.
Man i gränsbevakningens uniform.
Bildtext Utanför sjöbevakningsstationen är isen på sina hålla cirka 30 centimeter, berättar vice chef Kim Ståhl på Vallgrunds sjöbevakningsstation.
Bild: Anne Teir-Siltanen/Yle

Isdubbar, rep och telefonen i vattentät förvaring, det är viktig utrustning för den som ger sig ut på isen. Men isläget förändras fort i vårsolen och det är klokt att följa med isens tjocklek för att undvika fara.

Sol och vackra dagar väntar under påsken. Långa solskenspromenader på isen lockar, men isen är förrädisk och kräver försiktighet.

– Vi hade en mild vinter till att börja med. Kvaliteten på isen var dålig, det blåste mycket och var högt och lågt vatten som blandats med snö. Men det växte till sig på senvintern, berättar vice chef Kim Ståhl på Vallgrunds sjöbevakningsstation.

När vårsolen börjar värma ska de som färdas på isen ändå vara försiktiga. Vid platser där det strömmar blir isen fort tunn.

– Undvik alla mörka fläckar, broar och strömställen och smala ställen, säger Ståhl.

Man i gränsbevakningens uniform.
Bildtext Kim Ståhl, vice stationschef vid Vallgrunds sjöbevakning uppmanar till försiktighet när det gäller att röra sig på isarna.
Bild: Yle/Anne Teir-Siltanen

Som alltid – ha med isdubbar!

Den som ger sig ut på isen bör vara utrustad med isdubbar runt halsen. Ståhl tipsar om att förvara telefonen i ett vattentätt fodral och i mån av möjligheter ha med klädombyte samt rep.

Om man inser att isen är alltför tunn och det finns risk för att den brister, hur ska man röra sig på isen?

– Gör din egen yta så stor som möjligt och rulla mot starkare is. Troligtvis är isen starkare därifrån man har kommit, säger Ståhl.

Att röra sig i skoter- och bilspår kan vara riskabelt.

– Det är aldrig bra att förlita sig på gamla spår. Jag rekommenderar att själv borra hål i isen med isborr för att säkerställa att den faktiskt håller. Pratar vi om längre sträckor finns det iskartor från Meteorologiska institutet, det finns också satellitbilder att ta hjälp av.

Hur tjock bör isen vara?

– Det är svårt att säga, om man ska gå på den vill jag personligen ha minst 10 centimeter under fötterna, säger Ståhl.

Om vi har 15 centimeter is på skärtorsdag och gassande sol hela påsken, vilket är läget annandag påsk?

– Vi har ganska mycket snö, så det kommer att bli mycket vatten och sörja vilket kan göra att folk fastnar med sina redskap. Solen är effektiv när den värmer, så det kan gå väldigt fort när det tar fart!