Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Svensk åklagare: Svårt att hitta den skyldiga till Nord Stream-sabotaget

Bubblande gas på stort område i Östersjön, fotograferat från luften.
Bildtext Nord Stream-gasledningarna, som sträcker sig från Ryssland till Tyskland i Östersjön, utsattes för explosioner i september i fjol.
Bild: Forsvaret, Danmark

Det kan bli svårt att slå fast vem som låg bakom explosionerna vid gasledningarna Nord Stream 1 och 2. Det säger åklagaren Mats Ljungqvist som leder en utredning i Sverige.

Brottet anses vara svårt att utreda eftersom detonationerna skedde på 80 meters djup i Östersjön.

– Vi arbetar förutsättningslöst och vänder på varje sten och lämnar inget åt slumpen, säger Ljungqvist

Nord Stream-gasledningarna, som sträcker sig från Ryssland till Tyskland i Östersjön, utsattes för explosioner i september i fjol. Även om ingen slutsats har dragits om den skyldiga har det funnits en rad teorier om vem som sprängde rörledningarna och hur.

Det finns många olika uppgifter kring sabotaget, och enligt Ljungqvist har händelsen helt klart blivit en öppen arena för olika påverkansförsök.

– De här spekulationerna har ändå ingen inverkan på den pågående utredningen som bygger på fakta och på information som framkommit från analyser, brottsplatsundersökningar och samarbete med myndigheter i Sverige och andra länder.

 Karta över Östersjön med gasledningarna Nord Stream 1 och 2 markerade. Röda punkter markerar med läckor i gasledningarna i södra Östersjön.
Bild: Riikka Tähtinen / Yle

Källor: SVT, Reuters