Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

De Grönas suppleant i riksdagen kritiserar partiets kandidatlista i Egentliga Finland: ”Praktiskt taget omöjligt att få två mandat”

Vihreiden kansanedustajaehdokas Elisa Aaltola katsoo arvoituksellisesti kameraan.
Bildtext ”Om hela listan hade varit starkare hade jag själv också kommit in (i det senaste valet räckte det med 4200 röster, nu räckte inte ens 4714 röster).”, skriver De Grönas riksdagskandidat Elisa Aaltola på Twitter.
Bild: Hannu Vähämäki / Yle

Förstagångskandidaten Elisa Aaltola kritiserar De Gröna i Egentliga Finland för att inte ha satsat tillräckligt på marknadsföring. Enligt Aaltola snuvades hon på sin plats i riksdagen för att partiet gick till val med en svag lista.

De Gröna förlorade sju mandat i riksdagen. I Egentliga Finlands valkrets behöll partiet sitt mandat, och sittande riksdagsledamot Sofia Virta fick fortsatt förtroende.

Näst mest röster samlade Elisa Aaltola som ställde upp som kandidat i riksdagsvalet för första gången. Aaltola fick 4714 röster i valkretsen. Rösterna räckte för en plats som suppleant, men inte för att bli invald i riksdagen.

På Twitter skriver Aaltola att De Gröna i Egentliga Finland i praktiken gjort det omöjligt att få ett till mandat.

”Mer feedback till De Gröna. Kretsens hela lista borde vara så stark som möjligt. Det här förverkligades inte i Egentliga Finland och därför var det praktiskt taget omöjligt att få två mandat. En del kandidater sa rakt ut att de inte kommer att föra kampanj aktivt. Det här märktes i mängden röster”, skriver Elisa Aaltola.

Aaltola vill inte ställa upp på intervju om kritiken hon riktar mot De Gröna. Per SMS skriver hon att hon inte vill ge partiet i valkretsen mer negativ synlighet än det hittills har fått. ”I framtiden hoppas jag ändå att partiet sköter val mer aktivt och mer uppmuntrande på kretsnivå”, skriver Aaltola.

I tråden på Twitter skriver Aaltola att det främst var den sittande riksdagsledamoten, Sofia Virta, som fick delta i de stora valdebatterna. Enligt Aaltola fick inte hon själv delta i en enda stor valdebatt och hon fick inte chansen att föra fram sin åsikt och visa vad hon kan: ”Kretsens beslut bäddade för slutresultatet.”

Aaltola kritiserar också De Gröna i Egentliga Finland för bristfällig marknadsföring inför riksdagsvalet: ”Partiet ordnade få evenemang, de var oenergiska och dåligt marknadsförda. Den uppmuntran, tilltalan och ”hype” som hade behövts i markandsföringen saknades. Däremot kom det många förbud från kretsen, varav en del var delvis absurda.”

”Val tar på krafterna”

Pekka Heikkilä, ordförande för De Gröna i Egentliga Finland, säger att partiet brukar få in feedback efter varje val. Därför är Heikkilä inte förvånad över Aaltolas kommentarer, men han är ledsen över att Aaltola gick ut med kritiken på Twitter istället för att diskutera saken internt.

– Givetvis tar val på krafterna och det känns alltid som om man kunde ha gjort någonting ännu bättre. Vi tar gärna emot feedback, men vi går ogärna igenom feedbacken på sociala medier. Vi samlar hellre feedbacken i en valrapport som sammanställs till vårmötet, säger Pekka Heikkilä.

Elisa Aaltola valde att rikta kritiken mot De Gröna i Egentliga Finland offentligt för att tidigare intern kritik inte varit tillräcklig för att ändra på saker: ”Kretsen har tydligen fått liknande kritik redan under en längre tid (flera år). Jag vet att en annan kandidat redan tidigare har klagat om saken direkt till partiet”, skriver Elisa Aaltola på Twitter.

Pekka Heikkilä känner inte till vilket val eller vilken kandidat Aaltola syftar på, men säger att partiet tidigare har fått in både positiv och negativ feedback.

Heikkilä håller med om en del av innehållet i Aaltolas kritik men en del saker skriver han inte under. Enligt Heikkilä stämmer inte Aaltolas påstående om att endast den sittande riksdagsledamoten skulle få delta i valdebatter. Kandidaterna får på förhand motivera vilka debatter de anser sig vara lämpliga för, och enligt det fördelar partiet debatterna mellan kandidaterna.

– Vi har sett till att Elisa har fått delta i debatter som är lämpliga och viktiga för henne, precis som vi har gjort med alla andra kandidater. Sofia Virta fick direkt inbjudan till en del valdebatter och det kunde vi inte påverka.

Heikkilä håller med Aaltola om att partiet skulle ha behövt fler röster för att De Gröna skulle ha kunna få två mandat i valkretsen. Men han håller inte med om att listan skulle ha varit svag eller att kandidaterna inte skulle ha fört kampanj. Alla kandidater har samma förutsättningar att föra kampanj; alla får utbildning och annat stöd, till exempel en kandidathandbok och en materialbank från partiet, säger Heikkilä.

– Om jag skulle säga att vi hade en svag lista skulle det betyda att jag inte var nöjd med kandidatuppställningen, och det stämmer inte. Vi hade en stark lista, vi var väldigt nöjda över att få 17 kandidater, men på listan fanns inte många som var uppställda i det förra riksdagsvalet.

Pekka Heikkilä säger att partiet har försökt nå Aaltola för att tala om hennes feedback, men har inte fått tag på henne på torsdagseftermiddagen.

– Jag vill tacka Elisa för att hon har fört kampanj och gjort det med gott resultat. Jag vill också gratulera henne för sin plats som suppleant i riksdagen och för att hon ännu efter valet har orkat skriva konstruktiv och också kritisk feedback till oss. Vi önskar framgång till Elisa och hoppas hon vill fortsätta samarbeta med oss bara läget lugnar ner sig.

”Man ska själv samla stöd för kampanjen”

Jonas Heikkilä har i flera omgångar ställt upp i kommunalvalet i Åbo för De Gröna i Egentliga Finland. Heikkilä har inte följt med Elisa Aaltolas Twittertråd, men tycker det är synd att kandidaten upplevde att hon inte fick mera stöd från partiet.

– Jag tycker att Elisa gjorde en bra kampanj, hon var ett bra tillskott till partiet, säger Jonas Heikkilä.

Naturskollärare Jonas Heikkilä från Åbolands naturskola, en man med röd mössa och skäggstubb.
Bildtext Jonas Heikkilä är för tillfället vice ordförande för Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning i Åbo stad.
Bild: Linus Hoffman/Yle

Då Heikkilä själv har fört kampanj då han ställt upp för partiet har han fått skolning och råd från De Gröna. Utöver det har han fört kampanj på egen hand.

– Inte får man en färdig grupp som stöder en, utan man ska nog själv samla sitt stöd för kampanjen.

Diskussion om artikeln