Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

EU-parlamentarikern Kumpula-Natri vill inte bli partibas för SDP – stannar i EU-parlamentet

Uppdaterad 06.04.2023 12:42.
EU-parlamentarikern Miapetra Kumpula-Natri
Bildtext EU-parlamentarikern Miapetra Kumpula-Natri (SDP) har redan tidigare sagt att hon är beredd att lämna EU-parlamentet i fall hon får ett betydelsefullt uppdrag i hemlandet.
Bild: Petteri Bülow / Yle

EU-parlamentarikern Miapetra Kumpula-Natri (SDP) som valdes i riksdagen på söndagkväll stannar i EU-parlamentet. Hennes ersättare i riksdagen fram till nästa EU-val är Helena Marttila från Esbo.

Kumpula-Natris namn har också nämnts i spekulationerna kring vem som kommer att efterträda Sanna Marin som partiordförande.

– Det går inte att kombinera SDP-ordförandeskapet med att sitta i EU-parlamentet, konstaterar Kumpula-Natri som alltså inte är med i ordförandekampen.

Viktigt att bevara SDP-mandatet i Bryssel

Om Kumpula-Natri skulle ha valt riksdagen så skulle hennes EU-mandat ha övertagits av Rörelse Nu. Kumpula-Natris ersättare i EU-parlamentet är Satu Taavitsainen som efter EU-valet 2019 hoppade över till Sannfinländarna. Hon får frågan om det här har påverkat hennes beslut.

– Inte har det gjort beslutet svårare i alla fall, säger Kumpula-Natri.

Lämnar dörren öppen för ett ministerskap

Kumpula-Natri har redan tidigare meddelat att hon kommer tillbaka till Finland genast som SDP är med i regeringen och hon får ett betydelsefullt uppdrag. Hon stänger inte dörren för ett eventuellt ministerskap.

– Ingen som är med i politiken kan tacka nej till ett ministerskap och EU-parlamentet är inget fängelse, säger Kumpula-Natri.

Kumpula-Natri har suttit i EU-parlamentet sedan 2014 och var riksdagsledamot under åren 2003–2014.