Saluhallen i Hagnäs ska äntligen öppna sina dörrar – så här ser där ut nu
Efter en renovering som drog ut med flera år är det äntligen klart – i slutet av april öppnar den anrika saluhallen i Hagnäs sina dörrar för allmänheten.
Det är en lycklig Peggy Bauer, verksamhetsdirektör vid Helsingfors stadslokaler, som möter mig i den tillfälliga saluhallen i Hagnäs för att ta mig med in i den nyrenoverade hallen. Slutgranskningen av den anrika byggnaden genomfördes i onsdags. Efter en renovering som har försenats med dryga två år, är det gröna ljuset efter granskningen ytterst välkommet.
– Det är främst pandemin och kriget i Ukraina som har påverkat projektets tidtabeller, säger Bauer.
Nästa steg är för hyresgästerna att flytta in, vilket de kommer att få göra efter påskhelgen. Det förlängda projektet kostade mer än planerat, men Bauer hävdar att det inte påverkar hyrespriserna.
– Hyran följer naturligtvis marknadspriset, men jag skulle inte säga att den har påverkats av den förlängda renoveringen.
Försäljarna i den tillfälliga saluhallen verkar inte oroa sig över hyran. Tvärtom möts jag av entusiasm då jag går omkring och frågar om känslor och tankar över den annalkande flytten.
– Det är helt fantastiskt att äntligen få flytta in i den nya hallen. Vi har väntat så länge på det här, säger Sari Virtanen som jag träffar vid ett försäljningsbås.
Jasmin Najib som säljer kryddor tycker flytten känns spännande, men fasar också lite för hur mycket jobb det kommer att innebära.
– Det tar en stund att flytta saker dit och organisera allt, säger hon och gestikulerar mot de bågnande kryddhyllorna.
Najib gläder sig ändå över hur ljus och öppen den nya hallen är.
– Den gamla saluhallen var ganska mörk, och det är just ljuset vi har uppskattat i den tillfälliga hallen. Det är skönt att se att väggarna är vita och fönstren stora, det gör utrymmet genast ljusare. Gångarna däremot skulle kunna vara lite bredare, tycker hon.
Det naturliga ljuset i den nya hallen gläder sig också Bauer över.
– Fönstren går numera från golv till tak, vilket ger lokalerna naturligt ljus på ett helt annat sätt än tidigare.
De vita väggarna ger ett ljust och fräscht intryck i hallen, om än lite sterilt, särskilt då lokalen i övrigt är tom. Bauer understryker att det har varit viktigt för dem att hitta en gyllene medelväg mellan den gamla saluhallens fina element och nutidens teknik som ska göra hallens verksamhet så smidig som möjligt.
– Det var ursprungligen inte meningen att renoveringen skulle bli så omfattande, men vi bestämde oss för att utnyttja utrymmet under hallen för sophantering och teknikgrejer. Det förlängde naturligtvis också arbetet, säger Bauer.
Stora fönster och nya restauranger
Saluhallen består av två våningar. Den nedre är tillsvidare kritvit, och de äldre elementen syns främst i utsmyckade pelare och i bågformerna som såväl fönster som dörrkarmar tar efter. Här kommer råvaruhandlarna hålla hus, vilket man nästan kan gissa sig till då man ser de tomma kyldiskarna gapa.
Det är en nästan steril syn som möter en då man kommer in, men då man tittar ut genom de stora fönstren eller fokuserar på de gamla pelarna så kan man föreställa sig hur det kommer att se ut här om ett par veckor.
Den andra våningen är till för restauranger, kaféer och butiker med textilier och andra prylar för hemmet. Helsingfors stadsmuseum har övervakat renoveringen och de gamla träbåsen har bevarats.
– Vårt nya tillägg efter renoveringen är att ett utrymme som tidigare fungerade som personalrum ska bli en restaurang som också är öppen på kvällstid, berättar Bauer.
Dagen D närmar sig
Hyresgästerna får börja flytta in genast efter påsk, och dörrarna öppnas för kunder den 27.4.2023.
– Vi har också en öppningsceremoni planerad, men mer än så kan jag inte säga just nu, säger Bauer hemlighetsfullt.