Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Fiskgjusen Salli antas ha dött under flyttfärd

Fiskgjusen Salli med ett flygfoto på floden Eufrat i bakgrunden.
Bildtext Floden Eufrat var ett av de sista områden som fiskgjusen Salli spårades till.
Bild: Pexels / Pixabay, kuvanmuokkaus: Miia Anttila, Kukka Ström / Yle Luonto

Fiskgjusarnas flyttfärd är tung och farlig. Man har kunnat följa med Sallis resa från Rwanda till Finland, men allt tyder på att den nu slutat tragiskt.

Vi har kunnat följa med fiskgjusen Sallis resa norrut med hjälp av gps-sändare. Nu verkar Salli med stor sannolikhet ha dött i Irak.

Den årliga flyttresan är både tung och farlig, och i området där Salli senast lokaliserats finns flera elledningar. Salli har antagligen flugit in i ledningarna.

Biologen Vesa Hyyryläinen installerade Sallis gps-sändare och har varit i kontakt med forskare i området där Sallis sista signaler påträffats. Man kommer att leta efter Sallis kadaver i området.

De som följt med Salli har konkret kunnat se hur farlig resan kan vara för fåglar. Förutom elledningar utgör jakt ett stort hot för fiskgjusarna. Salli var en stark och livskraftig fågel, och om inte olyckan varit framme hade hon antagligen klarat hela resan utan problem.

Trots de tragiska nyheterna kan man fortfarande följa med fiskgjusarnas resa, bland andra Vesku som övervintrat på Korsika. Fiskgjusar övervintrar vanligtvis i Afrika. Vesku har inlett sin resa norrut och är på väg mot Paldamo i Kajanaland.