Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Bonden Paavo i ny tappning på Grand i Borgå – minimusikalen för barn ska lyfta fram hopp och likheter från historien

Två kvinnor och två män står på en scen och tittar in i kameran. Bakom dem skymtar en åskådarläktare och flera strålkastare.
Bildtext Ett litet team står bakom höstens teatersatsning på Grand. Från vänster: skådespelarna Marika Westerling-Timonen och Johan Aspelin, regissören Marielle Eklund-Vasama och kompositören Petri Tiainen.
Bild: Malin Valtonen / Yle

Runebergs dikt Bonden Paavo står i fokus när Kulturföreningen Grand sätter upp sin allra första teaterproduktion. Målgruppen är barn, både i Borgå och på andra håll i Nyland.

Det var bättre förr är än så länge namnet på den pjäs som kommer gå till Kulturhuset Grands historia. Aldrig tidigare har Kulturföreningen Grand satt upp en alldeles egen teaterpjäs, men nu är det dags.

Det är Borgådramatikern och regissören Marielle Eklund-Vasama som fått uppdraget att dels skriva, dels regissera teateruppsättningen.

En man sitter och spelar vid en flygen. En kvinna står bredvid och lutar sig mot flygeln. De tittar båda in i kameran.
Bildtext Regissör Marielle Eklund-Vasama lovar att pjäsen ska bjuda på både spänning och humor. Kompositören Petri Tiainen lovar å sin sida musik där 1800-tals romantik möter mer moderna inslag.
Bild: Malin Valtonen / Yle

Hon berättar att hon har haft rätt fria tyglar. Ett önskemål från föreningens sida har varit att pjäsen ska ha Borgåkopplingar och att den ska riktas till barn.

Slutresultatet blev en bearbetad, modern version av nationalskalden Johan Ludvig Runebergs kända dikt Bonden Paavo, också kallad Högt bland Saarijärvis moar.

I dikten kämpar bonden med misslyckade skördar och hans fru är redo att ge upp och dö.

– Jag har en viss fäbless för Jobs bok, att det bara händer elände och att allt bara blir värre och värre, berättar Marielle Eklund-Vasama och tillägger att Bonden Paavo har ganska starka kopplingar till Jobs bok.

Hon jämför dagens situation med Runebergs 1800-tal och konstaterar att då, precis som nu, var det osäkra tider.

Comeback på Grands scen

Vad gör man när man ställs inför kriser som man själv inte kan påverka? Det är ett tema Eklund-Vasama konstnärligt vill behandla i pjäsen.

På scenen kommer skådespelarna Johan Aspelin och Marika Westerling-Timonen att ta plats i rollerna som Johan Ludvig och Fredrika Runeberg.

För Aspelin blir det ett kärt återseende av scenen på Grand, som han inte stått på på 20 år. Det senaste decenniet har han jobbat på Wasa teater.

Marika Westerling-Timonen är också ivrig inför uppdraget och ser fram emot att jobba i en liten grupp. Till teamet hör också musikern och teaterkapellmästaren Petri Tiainen, som på scenen får rollen som tonsättaren Fredrik Pacius.

En kvinna och en man står bredvid varandra på en scen och tittar in i kameran.
Bildtext Marika Westerling-Timonen tror hon kan tillföra en hel ny bild av vem Fredrika Runeberg var. Johan Aspelin vill göra sin egen tolkning av Johan Ludvig Runeberg.
Bild: Malin Valtonen / Yle

Trots att pjäsen bygger på de här historiska personerna från 1800-talet kommer språket att vara modernt. Marielle Eklund-Vasama har också tagit sig friheten att förlänga dikten och ge Paavos tidigare namnlösa fru ett eget namn.

Ett viktigt budskap är solidaritet, att det är viktigt att hjälpa och stödja andra människor. Men Eklund-Vasama upplever att det allra viktigaste är att visa barnen att dagens kriser inte är unika, utan att människor också tidigare har gått igenom liknande problem.

– Det finns en trygghet i att vi bara är en del av historien, förklarar Marielle Eklund-Vasama.

Teater är ett bra sätt att ta upp svåra saker med barn

Att dikten – och pjäsen – tar upp svåra, ganska vuxna ämnen ser Marika Westerling-Timonen inte som ett problem. Hon upplever att många barn redan tänker på de här sakerna.

Johan Aspelin håller med och tillägger att man inte ska vara rädd för att ta upp svåra saker med barn.

En fiktiv berättelse med historisk bakgrund är ett bra sätt att närma sig svåra teman och stora universella frågor, anser de båda.

– På det här sättet kan vi så frön i den unga publiken som är framtidens medborgare. Vi kan fostra dem med hjälp av teater, säger Aspelin.

Turnerande teater

Pjäsens målgrupp är barn i åldern sex till tolv år. Trots det allvarliga temat kommer den vara både rolig och spännande, lovar regissören Marielle Eklund-Vasama.

Musiken i minimusikalen blir en nutidsversion av 1800-talets romantik, med inslag av folkmusik, jazz och kanske lite pop, berättar kompositören Petri Tiainen.

Premiär blir det den 18 november, lagom till Grands 25-årsjubileum. Pjäsen visas både för skolgrupper och för allmänheten.

Tanken är att den senare turnerar och visas för barn på annat håll, främst i Nyland men också eventuellt i Lahtis och Tammerfors.

Diskussion om artikeln