Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

Norrena & Frantz: Drömchefer, skräckchefer och allt där emellan

Blond kvinna pekar och ropar någonting
Bild: YURI ARCURS

Att de anställda gnäller på chefen hör till jargongen på många arbetsplatser. Ibland kanske chefen inte ens är så eländig, men klagandet blir ett sätt för kollegerna att umgås.

Och det är ju inte så snällt, förstås. Chefer är ju också människor, och de flesta försöker säkert göra sitt bästa.

Men inte alla

När Norrena & Frantz efterlyste erfarenheter av båda bra och dåliga chefer var det främst berättelser om tvivelaktivt ledarskap som strömmade in.

Chefer som mobbar, stör de anställda på fritiden, kontrollerar och bestraffar den som vågar säga ifrån.

Många berättar till exempel om chefer som använder semesterpusslet som maktmedel. Den som chefen inte gillar får inte alls den sommarsemester hen önskat sig, medan chefens favoriter år efter år får ta ledigt under de mest eftertraktade veckorna.

Men ni berättade också om fina och trevliga chefer. Här en lista på egenskaper ni uppskattar hos era chefer.

En bra chef

  • Lyckas få till rätt balans mellan att vara auktoritet och kollega.

  • Litar på de anställda, ger dem frihet.

  • Är tillgänglig, dörren står ständigt öppen.

  • Vågar ta itu med oegentligheter på jobbet när detta behövs.

  • Ser till att de anställda känner sig trygga och uppskattade.

I podden får du bland annat höra om chefen som gick till frissan istället för att ta ett möte med en anställd som mådde dåligt och om chefen som försökte förolämpa personalen så mycket att de sade upp sig frivilligt.

Ett plock ur veckans brevskörd hittar du här nedan.

Drömchefer, skräckchefer och allt där emellan

39:15

Den nya chefen såg alla som rivaler

Min bästa chef gav mig frihet att göra mitt jobb på mitt sätt. Han var min chef i 13 år och endast en gång när jag ville diskutera någonting med honom ursäktade han sig och sa att han inte hade tid.

Hans efterföljare var en kvinna som var yngre än jag. Hon såg rivaler överallt – endera yngre och vackrare eller äldre och mera erfarna. De unga blonda blev snabbt förflyttade till andra avdelningar. Vi äldre blev fråntagna uppgifter och omorganiserade.

De sista åren på jobbet var mycket otrevliga. Ingen visste vem som skulle bli förflyttad eller sparkad.

66

En ung kvinna i läkarrock ser misstänksamt mot kameran.
Bildtext ”Ursäkta, har vi ett problem här? Nej, jag tänkte väl det.”
Bild: Elnur Amikishiyev

Jag fick sparken utan orsak

Jobbade en kort tid som köksansvarig i mellersta Österbotten. Rutinerna i köket förbättrades efter att jag börjat, men eftersom personalen inte var van vid förändringar och att ha en kökschef som styrde, så gick de till chefen och klagade.

Jag fick sparken på fläcken.

Eftersom jag blivit både felbehandlad och uppsagd utan grunder gick jag till kommunens skyddsombud. Men hoppsan, givetvis satt ju min chef, som var lokalpolitiker, i skyddsombudet också.

Så det bar ingenting till.

Leif 35

Den vältaliga diktatorn

Den sämsta chefen jag haft var en diktator och hotade oss. Gör ni inte som jag säger blir ni utan jobb, utan semester osv.

Hen ljög om allt möjligt, men när personalchefen och arbetarskyddet involverades, pratade chefen sig alltid ur situationerna. Hen hade talets gåva och kom undan med vad som helst.

Folk sade upp sig på löpande band. Jag blev till sist förflyttad. Hen blev kvar.

Icano

En manlig chef läxar upp sina anställda vid ett bord.
Bildtext ”Jaja, nu börjar han igen... bara att zona ut tills han lugnar sig.”
Bild: Aleksandr Davydov

Kameraövervakning

Världens sämsta chef finns i Österbotten. Han är kontrollerande och har till och med kameror uppriggade runt om så han ska kunna se vad anställda gör från sitt kontor.

Han är väldigt elak och skickar Whatsapp-meddelanden även på fritiden så man får aldrig vara ifred.

Han kommer aldrig ihåg bra saker man gjort, men om man gjort ett misstag kommer han ihåg det för evigt. Han utnyttjar även arbetslösa och utländska människor genom att anställa dem i 6 månader så att FPA betalar halva lönen. När FPA inte betalar längre så blir de utan jobb.

Pelle 27

Chefens älskarinna hade högst lön av alla

Jag har haft många chefer och alla utom en har varit bra. Han var en riktig maktmissbrukare som behandlade personalen väldigt orättvist.

När jag vikarierade en kollega en vecka passade chefen på att påpeka några felaktigheter. Det var ju min lediga kollega som gjort misstagen, men chefen hotade med att lönerna inte skulle utbetalas åt någon i företaget förrän detta var korrigerat och detta skulle ske under de dagar jag vikarierade.

Han bestämde även helt själv vem som skulle få löneförhöjningar och hans älskarinna i företaget hade bäst lön av oss alla.

Moriticia 59

Ung kvinna som ser beundrande på en äldre man.
Bildtext ”Enkelt att löneförhandla då man ligger med chefen.”
Bild: Angel Nieto

Alla bestraffades om en gjorde ett misstag

Chefen var till en början väldigt trevlig och tillmötesgående. Några av mina kolleger varnade mig för honom, men jag tänkte att de nog var lite avundsjuka på att jag kom bra överens med chefen.

Snart förändrades chefens attityd. Jag lade märke till att de med högre utbildning fick gå på lunch till personalrestaurangen, medan vi med lite lägre utbildning fick äta på kontoret.

Om någon gjorde ett misstag, straffades hela teamet kollektivt. Personalens utbildningsdag avbokades för att en anställd kommit för sent några gånger. Han kunde skrika rätt ut åt oss, många var rädda.

Ingen visste hur ruttet det var, för utåt var chefen vänligheten själv.

LiveLaughLove 37