Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Macron: Kina kan få Ryssland att ”ta sitt förnuft till fånga”

Uppdaterad 06.04.2023 16:50.
Frankrikes president på besök i Kina - Spela upp på Arenan

Frankrikes president Emmanuel Macron hoppas att Kina kan använda sina goda kontakter med Ryssland för att få slut på kriget i Ukraina. Han förde fram förhoppningarna under ett möte på torsdagen.

Frankrikes president Emmanuel Macron säger att västvärlden måste engagera Kina i arbetet med att få ett slut på krisen i Ukraina.

– Jag vet att jag kan räkna med att ni kunde få Ryssland att ta sitt förnuft till fånga, och få tillbaka alla till förhandlingsbordet.

Macron framförde förhoppningarna under ett möte med Kinas president Xi Jinping på torsdagen. Macron deltog i mötet tillsammans med EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Kina hittills neutralt i Ukrainakrisen

Kina har förhållit sig neutralt till kriget i Ukraina. Kinas president Xi Jinping har inte fördömt den ryska invasionen. Han säger sig hoppas att parterna kan komma fram till en fredlig lösning så snart som möjligt.

Macron bad också Xi att pressa Ryssland till att följa internationella regler när det gäller ickespridning av kärnvapen. Rysslands president Vladimir Putin har tidigare sagt att han tänker placera taktiska kärnvapen i grannlandet Belarus.

Xi nämnde inte Ryssland specifikt, men sade att ”kärnvapenkrig inte borde föras” och att alla länder borde respektera kärnvapenavtal.

von der Leyen varnar för att skicka vapen till Ryssland

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen sade i och med mötet att hon varnat Kina för att det skulle ”skada relationerna avsevärt” om man skickar vapen till Ryssland.

– Vi räknar med att Kina inte erbjuder Ryssland någon form av militär utrustning, direkt eller indirekt, för vi vet alla att det strider mot internationell lag att beväpna angripare.

Von der Leyen sade också att det är ytterst viktigt att bibehålla fred i sundet mellan Kina och Taiwan, och att all eventuell spänning borde redas ut med dialog.

Kreml: Situationen för komplex för Kina

Kremls talesperson Dmitrij Peskov säger att man inte ser några möjligheter för Kina att förhandla i Ukrainakonflikten.

– Kina har utan tvekan ansenlig potential att medla, men situationen i Ukraina är komplex och det finns inga utsikter för politiska överenskommelser.

Xi Jinping besökte Ryssland och Putin i slutet av mars, där de påtalade hur starkt vänskapsband länderna fortfarande har.

EU:s ”good cop, bad cop”

Inför mötet med Kinas president sade experter att Macron och von der Leyen kan använda sig av en ”good cop, bad cop”-taktik i diskussionerna, där den ena agerar mer positivt och tillmötesgående medan den andra har en hårdare linje.

Macron skulle i den rollsättningen diskutera möjligheter, medan von der Leyen tar upp knivigare frågor och hinder i relationerna mellan Kina och EU, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Källor: AFP, Reuters