Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Sannfinländarna byter grupp i EU-parlamentet: ”Vi är alltid EU-kritiska”

Paikalla olivat muun muassa puheenjohtajat Petteri Orpo, Sanna Marin ja Riikka Purra.
Bildtext Genom att byta till en mer moderat partigrupp i EU-parlamentet vill Sannfinländarna att Petteri Orpo ska se dem som ett mer regeringsdugligt parti, säger akademiforskare Timo Miettinen.
Bild: Silja Viitala / Yle

Partiet hoppar bort från de extrema euroskeptiska partiernas partigrupp och återgår till den konservativa gruppen med Sverigedemokraterna. Ett sätt att ses som en mera trovärdig regeringskumpan, säger forskare.

Sannfinländarna lämnar gruppen Identitet och demokrati (ID-gruppen) och återgår till gruppen Europeiska konservativa och reformister (ECR) som partiet tidigare hörde till åren 2014–2019.

Beslutet fattades enhälligt av Sannfinländarnas partistyrelse på onsdagen. I partiets språkrör Suomen Uutiset motiveras beslutet:

”Rysslands brutala anfallskrig har förändrat Finlands säkerhetspolitiska situation radikalt. Det här har även krävt en omvärdering av Sannfinländarnas internationella samarbetsnätverk”.

Partiet skriver att Sannfinländarna måste höra till en grupp i EU-parlamentet som ”kompromisslöst försvarar den västerländska civilisationen och den europeiska säkerhetspolitiska arkitekturen”.

I gruppen Identitet och demokrati, som partiet anslöt sig till under Jussi Halla-ahos tid finns nationalistiska och högerpopulistiska partier som tyska AfD och franska Marine Le Pens Nationell Samling, som även har klassats som högerextremt. I ECR-gruppen sitter bland annat Jimmie Åkessons Sverigedemokraterna.

Gruppordförande Lulu Ranne, har Sannfinländarna blivit mindre euroskeptiska nu?

– Vi är alltid EU-kritiska och vi kan inte acceptera den EU-politik som vi haft nu. Vi vill att Finland ska vara med i EU och köra en EU-politik som är bra för Finland. Kompromisserna som gjorts har varit dåliga för Finland och dem vill vi ändra på, säger Ranne.

”Vill inte se ut som en Putin-sympatisör”

Timo Soini, Sannfinländarnas tidigare ordförande, var mycket kritisk när partiet lämnade ECR-gruppen under Jussi Halla-ahos ledning. Han kallade det för ett ”allvarligt misstag”.

Akademiforskare Timo Miettinen säger till Demokraatti att han tror att partiet vill profilera om sig som ett regeringsdugligt parti inför den kommande regeringsbildaren Petteri Orpo (Saml).

Miettinen tror att partiet vill ta avstånd från Ryssland och möjliga associationer till Putin. I gruppen har det funnits partier som haft ekonomiska kopplingar till Putin, däribland Nationell Samling.

Det här är Sannfinländarnas försök att visa att partiet inte ska förknippas med extrema rörelser. Man vill inte heller ses som en Putin-sympatisör, säger Miettinen.

– Att bryta den här kopplingen är troligtvis ett vettigt drag av Sannfinländarna i den här situationen, säger Miettinen.