Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ett raketanfall mot Israel utfördes från Libanon – Israel beskyller palestinska rörelser

Uppdaterad 06.04.2023 23:23.
Ungdomar vid en  flammande eld på en mörk gata.
Bildtext Palestinska ungdomar i en protest mot Israels agerande i Jerusalem.
Bild: Mohammed Abed / Lehtikuva

Israel har attackerats med raketer avfyrade från Libanon. Enligt flera källor har läget i Israel förvärrats efter att polisen och palestinier drabbade samman.

Sammandrabbningarna i Mellanöstern förvärrades på torsdagen när Libanon enligt israeliska armén utförde ett anfall mot Israel. Den israeliska armén uppger att den har identifierat 34 raketer som sköts från libanesiskt territorium och att 25 av dem skjutits ner.

Enligt libanesiska källor riktade israeliskt artilleri flera granater mot två byar i södra Libanon. Den israeliska försvarsmakten tillbakavisade de libanesiska uppgifterna och uppgav att den inte har vidtagit repressalier.

Spänningarna i Israel har trappats upp efter en sammandrabbning mellan den israeliska polisen och muslimer vid al-Aqsamoskén på onsdagen.

Den israeliska räddningstjänsten meddelade att en man har blivit lindrigt skadad av granatsplitter och att en kvinna blev skadad efter att ha sökt efter skydd under anfallet.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahus kansli uppgav i ett uttalande att premiärministern kontinuerligt får information om säkerhetssituationen och kommer att granska den med säkerhetsetablissemangets chefer.

Israels försvarsmakt pekar ut palestinska rörelser

Israel beskyller palestinska rörelser för att ligga bakom torsdagens attacker.

– Vi vet med säkerhet att det var palestinskt eld, sade överstelöjtnant Richard Hecht till ett pressuppbåd.

Hecht förklarade att det antingen är Hamas eller Islamisk Jihad, men han utesluter Hizbollah. Den militanta rörelsen Hizbollah är den enda libanesiska fraktion som höll kvar sina vapen efter inbördeskriget 1975-1990.

Hecht anklagade Hizbollah för att åtminstone ha vetat om planerna till anfallen.

– Vi antar att Hizbollah visste om det, kanske även Libanon. Vi utreder som bäst ifall också Iran visste om det, sade han enligt AFP.

En talesperson för den israeliska försvarsmakten skrev i ett Twitter-inlägg att Hamas ligger bakom anfallet.

Hittills har inga representanter för Hamas kommit med uttalande om anfallen eller Israels beskyllningar.

Spänningar höga efter våldsamheter vid al-Aqsamoskén

Raketanfallet skedde som reaktion av sammandrabbningar vid al-Aqsamoskén på onsdagen. Den israeliska polisen drabbade samman med palestinier när den försökte utföra en polisräd i moskén. Polisen menade att ungdomar och maskerade protestanter hade stängt in sig i moskén.

Palestinier befarar att en ultranationalistisk rörelse har planerat en ritual i moskén, vilket bryter mot de officiella reglerna. Enligt dem får icke-muslimer vistas vid området men inte utföra religiösa ritualer.

Al-Aqsamoskén är den tredje heliga platsen i Islam. Samtidigt är den känd bland judar som Tempelplatsen, deras heligaste plats. Trots att bara muslimer får utöva sin religion på platsen har det förekommit att icke-muslimska personer öppet utövat sina ritualer.

Källor: AFP, Al-Jazeera, The Guardian