Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sverige godkände en utlämning till Turkiet men vägrade en annan

Sverige har utlämnat en turkisk medborgare till Turkiet men avslog en annan begäran. Utlämningar är ett av Turkiets krav för att godkänna Sveriges ansökan om medlemskap i försvarsalliansen Nato.

Sveriges justitiedepartement meddelade att man gått med på att utlämna en 29-årig turkisk medborgare till Turkiet. Personen blev dömd till 15 års fängelse för bedrägeri. Enligt departementet är villkoret för utlämningen att Turkiet ska ta upp mannens ärenden när utlämningsprocessen är gjord.

Den svenska regeringen har å andra sidan vägrat utlämna en 51-årig svensk medborgare till Turkiet. Mannen misstänks av Turkiet för att vara medlem i en terroristorganisation. Enligt svensk lag kan en medborgare inte utlämnas.

Turkiet har anklagat Sverige för att fungera som fristad för tio personer som Turkiet anklagar för att ligga bakom kuppförsöket 2016. Därför har Turkiet inte ratificerat Sveriges Nato-ansökan.

Källa: STT

Utrikes

USA:s försvarsminister Lloyd Austin (till vänster) och Sveriges försvarsminister Pål Jonson möttes också på ett Nato-möte i Bryssel den 12 oktober.

Sverige och USA har undertecknat försvarsavtalet DCA

USA får tillgång till baser på 17 svenska orter.

Läget allt spändare mellan Venezuela och Guyana

Venezuela vill att det bildas en venezuelansk provins i regionen Essequibo som hör till Guyana. Detta efter en rådgivande folkomröstning i söndags där 95 procent av väljarna i Venezuela röstade för att annektera de västra delarna av grannlandet.

Venezuela har också beviljat statsägt oljebolag tillstånd att borra olja i området. Tvisten om äganderätten till området tillspetsades efter att oljebolaget ExxonMobil upptäckte olja där år 2015.

Venezuela motiverar sina regionala anspråk med att regionen stals av landet för över hundra år sedan.

Guyana har uppgett att landet begär hjälp av FN:s säkerhetsråd om Venezuela går vidare med sina planer.

AFP

En person står och tittar på ett par nya jeans i en affär.

EU förbjuder bränning av splitternya kläder – inga osålda plagg får förstöras

De största tillverkarna är de som påverkas snabbast.

Migranter eskorteras i land från ett brittiskt fartyg i Dover, sydöstra England, den 16 november 2023.

Storbritannien jobbar vidare för att skicka asylsökande till Rwanda – trots protester

Flyg med flyktingar till Rwanda har tidigare stoppats.