Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fortsatta protester i Frankrike mot Macrons pensionsreform

Uppdaterad 06.04.2023 23:08.
Anställda vid Frankrikes riksbank protesterar mot den omstridda pensionsreformen.
Bildtext Anställda vid Frankrikes riksbank protesterar mot den omstridda pensionsreformen.
Bild: Johan Tollgerdt

Flera demonstrationer mot Frankrikes president Emmanuel Macrons pensionsreform har hållits runt om i landet. Samtidigt sjunker Macrons popularitet jämfört med tidigare motståndaren Marine Le-Pen.

Över 100 000 demonstranter har gått till gatorna i flera städer för att protestera mot president Macrons förslag till pensionsreform. I vissa demonstrationer har det förekommit våldsamheter.

Kravaller bröt ut vid ett brasserie i Paris, där demonstranter kastade föremål förstörde två banker. Brasseriet är känt för att ha stått värd för en middag som Emmanuel Macron ordnande i sambandet med presidentvalskampanjen 2017.

Polisen i Paris meddelade att 77 poliser skadades och 31 personer greps under kravallerna vid brasseriet.

Demonstrationerna mot Macrons pensionsreform har pågått sedan mitten av december och har blivit våldsammare under tiden, uppger Reuters.

Pensionsreformen i författningsrådet, Macrons popularitet dalar

Macrons förslag till pensionsreform går ut på att pensionsåldern i Frankrike ska höjas från 62 till 64 år. Förslaget har väckt starka känslor i landet och opinionsmätningar visar att majoriteten av fransmännen motsätter sig den.

Landets premiärminister Elisabeth Bornes regering förde fram pensionsreformen som motsattes av fackförbunden utan omröstning i Nationalförsamlingen, den lägre kammaren i Frankrike.

Som bäst väntar parterna på författningsrådets dom den 14 april. Rådet ska utreda ifall regeringens beslut att driva igenom pensionsreformen var förenligt med den franska grundlagen. Om författningsrådet anser det vara grundlagsenligt, kan regeringen driva igenom pensionsreformen.

President Macrons ställning har skadats av uppståndelsen kring pensionsreformen. En opinionsmätning som lanserades på onsdagen visade att tidigare presidentkandidaten Marine Le-Pen just nu skulle vinna över Macron i ett presidentval.

Källor: STT, Reuters, AFP