Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Från karriärens bästa säsong till försvarsmaktens gurksallad – nu rycker Lauri Markkanen in i armén: ”Får fokusera på annat än basket”

Uppdaterad 07.04.2023 12:57.
Lauri Markkanen
Bild: Nathan Ray Seebeck-USA TODAY Spo

NBA-säsongen är snart över och då kommer Lauri Markkanen att sätta sig på ett flyg till Finland. I mitten av april inleder han sin militärtjänstgöring. Det är något som måste göras, säger han till Yle.

En skadad Lauri Markkanen fick se Utah Jazz förlora nattens ödesmatch mot Oklahoma City Thunder. Utah behövde vinna för att fortsättningsvis ha chans att gå till slutspel, men laget förlorade klart med 98–114.

Det betyder att Markkanens och Utahs säsong tar slut under påskhelgen då de sista grundseriematcherna spelas.

Markkanen har gjort sin bästa NBA-säsong i karriären, men det räckte inte till då Utah nu missar slutspelet för första gången på sju år.

Och finländaren hinner inte grubbla speciellt mycket på hur säsongen sett ut – han ska snart sätta sig på ett flyg till Finland och göra sin militärtjänstgöring.

Med stor sannolikhet drar han på sig terränguniformen M05, även kallad försvarsmaktens gurksallad den 17 april då han rycker in vid försvarsmaktens idrottsskola.

Markkanen har tidigare berättat för nordamerikanska medier att han sätter stor stolthet i att rycka in i armén.

– Man sätter ett exempel och jag är säker på att jag kan göra det på ett sätt som inte påverkar förberedelserna för nästa säsong, säger han enligt ESPN.

För Yle berättar också Markkanen att den kommande tiden i armén ger honom något annat att tänka på än bara idrotten.

– Vi får se hur det går, men det är något som måste göras. På så sätt känns det bra att jag efter säsongen får fokusera på annat än basket, säger han.

Lauri Markkanen spelar basket.
Bildtext Markkanen har gjort karriärens bästa säsong i NBA.
Bild: Jeffrey Swinger-USA TODAY Sports/All Over Press

Uppskjuten tjänstgöring tidigare

Markkanen har ansökt om uppskov för sin militärtjänstgöring flera gånger tidigare. Första gången var 2016 då han åkte över till Nordamerika för att spela i universitetsserien.

Han planerade att rycka in i fjol men det sköts fram då hans dåvarande klubb Cleveland Cavaliers gick till slutspelskvalet.

– Lauri har alltid sagt att han ska genomföra sin militärtjänstgöring. Det är viktigt för honom att göra sin medborgerliga plikt. Han vill inte ha särbehandling bara för att han är en känd idrottare, säger agenten Michael Lelchitski till ESPN.

Exakt hur lång Markkanens tjänstgöringstid blir är inte klart och han kommer att kunna räkna in ett antal kommenderingsdagar.

Sommarträningen kanske inte blir riktigt på samma nivå som tidigare, och samtidigt som Markkanen gör sin militärtjänst ska Finland också förbereda sig för VM som spelas i augusti och september. Markkanen kommer att vara lagets viktigaste spelare i den turneringen.

– Som professionell idrottare strävar man alltid efter att utvecklas. Även om jag har min värnplikt så kommer det inte att ändra på något och målet är att hela tiden bli bättre, säger Markkanen.

Artikeln är en översättning och bearbetning av Yle Urheilus text Lauri Markkanen kertoi Yle Urheilulle, mitä on mieltä varusmiespalveluksesta: ”Saa ajatuksia muualle”, gjord av Emma Hyyppä och Antti-Jussi Sipilä.

Diskussion om artikeln