Hoppa till huvudinnehåll

Sport

HIFK fortsätter att torska i Tammerfors – urstarka Tappara en seger ifrån final: ”Har inga svagheter”

Uppdaterad 07.04.2023 20:15.
Tappara firar mål mot HIFK.
Bildtext Tappara har dominerat i hemmaborgen.
Bild: Mika Kylmäniemi / All Over Pres

Två av tre raka semifinalmatcher i Tammerfors är avklarade – och HIFK:s mardrömssaldo står på två förluster och tio insläppta. På måndag kan Tappara säkra finalplatsen i hemmaarenan.

Tammerforsarenan håller på att bli ett stort spöke för Helsingfors IFK.

Fredagen bjöd på åttonde IFK-förlusten på åtta besök i nybygget. Helsingforslaget har de facto aldrig lett en match i hallen.

Det gjorde man inte heller i fredagens fjärde semifinalmatch mot Tappara. Trots att gästerna fått tillbaka hela tre centrar i Eetu Koivistoinen, Juha Jääskä och Miro Väänänen.

Förlustsiffrorna var identiska med utskåpningen häromdagen, trots att IFK inte alls var lika många steg efter i kvällens batalj. Men hemmasegern var ändå allt annat än oförtjänt – och Tappara har skaffat sig matchbollar efter 5–2-vinsten.

– Det ska sägas att Tappara är retfullt jämnstarka. De har alla delområden i skick, det finns inte riktigt några svagheter, utbrister experten Ismo Lehkonen i Yle Puhes studio.

Peltonen: ”Vi behöver bli klokare”

Lagmaskinen Tappara skapade sig sitt försprång via powerplay-spel. Drygt halvvägs in i matchen hade HIFK dragit på sig tre tvåminutersutvisningar – och Tappara straffade sina motståndare på varje numerära överläge.

Niko Ojamäki krutade pucken i krysset på pass av Jori Lehterä i första perioden. Anton Levtchi tvingade Roope Taponen till en liknande sidledsförflyttning med spel med fem mot fem i början på andra, och Jonathan Davidsson direktsköt in tvåan.

Kristian Tanus och Levtchi svarade för två powerplaymål till i mittenakten, däremellan hade gästernas pigge Leevi Teissala soloåkt in en reducering.

– I dag gjorde vi det bättre än senast. Försvarsspelet har gått framåt, kommenterar HIFK-lotsen Ville Peltonen på presskonferensen.

I sista perioden tryckte IFK på för att komma ikapp. Men Casimir Jürgens utökade Tapparas försprång och Koivistoinens sena reducering blev kosmetisk. På måndag kan Tappara säkra finalplatsen inför hemmapubliken.

– Vi måste ännu bli klokare och komma på hur vi ska hantera specialsituationerna bättre. Vi behöver bli mognare i vårt spel, räknar Peltonen upp.

FM-ligan, semifinal

Tappara–HIFK 5–2 (1–0, 3–1, 1–1)

19.26 Niko Ojamäki (Jori Lehterä, Veli-Matti Savinainen) 1–0 pp
25.27 Jonathan Davidsson (Anton Levtchi, Ben Thomas) 2–0
33.12 Kristian Tanus (Levtchi, Maksim Matushkin) 3–0 pp
35.40 Leevi Teissala 3–1
37.36 Anton Levtchi (Tanus, Christian Heljanko) 4–1 pp
48.20 Casimir Jürgens (Thomas, Juuso Ikonen) 5–1
57.55 Julius Nättinen (Einari Luhanka, Christian Kåsastul) 5–2

Målvakter:

Christian Heljanko Tappara 8+5+10=23
Roope Taponen HIFK 7+3+3=13

Publik: 12 055

Tappara leder matchserien med 3–1 i vinster.

Diskussion om artikeln