Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Minst en död och flera skadade i attack i Tel Aviv

Uppdaterad 07.04.2023 23:42.
Attack i Tel Aviv.
Bildtext Israelisk polis samlas runt en bil som vält på platsen där attacken ägde rum i Tel Aviv.
Bild: Lehtikuva

En attack skedde på fredag kväll i Israel, på Tel Avivs strandpromenad. Den misstänkta förövaren uppges vara död.

En person dödades och flera personer skadades i samband med en attack på strandpromenaden i Tel Aviv.

Räddningstjänsten och polisen säger att den misstänkta angriparen – en ungefär 30 år gammal man – sköts ihjäl. Mannen var en israelisk arab från Kafr Qassem, skriver tidningen Haaretz.

Enligt sjukhuskällor fanns det turister bland de skadade. Tre av dem, bland annat en 17-åring, skadades måttligt medan två hade lindriga skador, uppger räddningstjänsten.

Polisen uppger att ett fordon hade kört mot flera fotgängare och sedan vält omkull. Videor på sociala medier sägs visa en kropp på marken bredvid en omkullvält bil samtidigt som man hör flera skott.

Israels utrikesministerium beskriver det som en terrorattack, en term som israeliska tjänstemän ofta använder för våldsdåd som utförts av palestinier.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har gett order om att säkerhetsstyrkorna ska utökas för att man ska kunna ta itu med det ökande antalet terrorattacker, rapporterar premiärministerns kansli.

Två systrar dödades vid skottlossning på Västbanken

Tidigare på fredagen dödades två brittisk-israeliska systrar vid skottlossning på Västbanken. Deras mamma blev allvarligt skadad.

Ökad spänning på många håll

Oroligheterna äger rum mot bakgrund av den ökade spänning som råder efter israeliska räder mot palestinska militanta mål i både Libanon och Gaza.

Flera dagar av våld och oroligheter på Jerusalems känsligaste heliga plats, Al-Aqsa-moskén, har skapat en spänd stämning i landet.

Den militanta Hamas-gruppen som styr Gaza hyllade attacken i Tel Aviv ”som ett svar på Israels brott mot Al-Aqsa-moskén”.

Israeliska gränsbevakningsstyrkor går på gatan i Jerusalem.
Bildtext Israeliska gränsbevakningsstyrkor går på gatan i Jerusalem 5.4.2023.
Bild: Ahmad Gharabli / Lehtikuva

Källor: Reuters, AFP