Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

De flesta EU-länder anmäler Ungern för diskriminerande lag mot hbtq-personer – Ungern retar sig speciellt på att också Finland är fördömande

Uppdaterad 07.04.2023 23:50.
Ungerns premiärminister Victor Orbán på ett EU-toppmöte i Bryssel.
Bildtext Ungerns premiärminister Viktor Orbán på ett EU-toppmöte i Bryssel.
Bild: Dursun Aydemir / AOP

Ungern fördömde på fredagen 15 av EU:s 27 medlemsländer för de rättsliga åtgärder som vidtas mot Ungern angående en lag som anses diskriminera hbtq-personer.

– Vi kommer inte att ge efter för påtryckningar, vi kommer att skydda våra barn! Så skriver Ungerns justitieminister Judit Varga på Facebook.

Varga skriver att hon tycker att det är tråkigt att flera medlemsländers regeringar har ”gett efter för genuspropagandan” som främjas i Bryssel och utomlands.

Frankrike och Tyskland finns på listan som stöder den stämningsansökan som EU-kommissionen väckte vid EU-domstolen i torsdags. De andra EU-länderna som stöder åtgärder mot Ungerns omstridda lag är Österrike, Belgien, Danmark, Finland, Grekland, Irland, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Portugal, Slovenien, Spanien och Sverige.

Även EU-parlamentet har anslutit sig till stämningen.

Våra finländska vänner har fortfarande mycket att lära sig om rättvisa

Ungern reagerade ilsket på Finland som också har anslutit sig till den växande listan – och ogillar att Finland gör det omedelbart efter att Ungerns parlament godkänt Finland som Natos nyaste medlem.

– Våra finländska vänner har fortfarande mycket att lära sig om rättvisa, sa vice utrikesminister, Tamas Menczer, till Ungerns M1 Television på torsdagen.