Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Domare i USA stoppar abortpiller – abortkonflikten i landet tar ny fart

Abortförsvarare demonstrerar.
Bildtext Den amerikanska högsta domstolens beslut att backa den nationella rätten till abort ledde till stora demonstrationer i USA i somras.
Bild: Tasos Katopodis / AOP

Ett över tjugo år gammalt godkännande av ett abortpiller dras nu tillbaka i USA. Den konservativa domarens beslut är tillfälligt, men innebär en ny vändning i striden om aborträtten.

Ett nytt kapitel i den inflammerade konflikten om rätten till abort i USA inleddes på långfredagen, då en konservativ domare i Texas stoppade tillståndet att sälja läkemedlet mifepristone. Pillret används vid så kallad medicinsk abort och har varit tillåtet i USA sedan år 2000.

Nu slår distriktsdomaren Matthew Kacsmaryk i Amarillo, Texas, fast att abortpillret kanske inte är tryggt att använda. Han menar att det amerikanska läkemedelsverket inte har försäkrat sig om att mifepristone på ett hälsosäkert sätt kan användas av flickor under 18 år för att avsluta en oönskad graviditet.

Läkemedlet som ska tas under graviditetens tio första veckor används i över hälften av aborterna i USA.

Det är grupper och läkare som motsätter sig abort som har gjort frågan om abortpillret till ett domstolsärende.

Texasdomaren som fattade beslutet är känd för sina konservativa kristna värderingar och han utsågs av den tidigare presidenten Donald Trump.

Ny vändning

Stoppet gäller bara i en vecka, men anses innebära att kampen om aborträtten tar ny fart i USA. Läget är lindrigt sagt rörigt.

Direkt efter att Texasdomaren hade fattat sitt beslut, kom den av president Barack Obama utsedda distriktsdomaren Thomas O. Rice i delstaten Washington med en motsatt linje. Enligt den måste mifepristone vara fortsatt tillåtet i åtminstone 17 delstater. Bakom det ärendet låg demokratiska politiker från fler än tio delstater.

I bakgrunden till konflikten finns högsta domstolens beslut från sommaren 2022. Enligt det behöver inte delstaterna i USA garantera rätten till abort, utan de kan fatta sina egna beslut. Det här backandet av den nationella aborträtten – som varit i kraft sedan 1973 – ledde till att tolv delstater i USA förbjöd abort, medan flera andra införde olika restriktioner gällande ingreppet.

Kraftiga reaktioner

Även om utspelet från Texas enbart innebär ett tillfälligt stopp av abortpillret, har det väckt ilska bland dem som förespråkar rätten till abort.

Många undrar varför man väntat i över tjugo år med att ifrågasätta mifepristone säkerhet om medicinen är så riskfylld.

Vicepresident Kamala Harris kallade beslutet farligt. Hon menade att beslutet underminerar läkemedelsverkets möjligheter att godkänna trygga och effektiva mediciner, baserat på vetenskap i stället för politik.

Samtidigt uttalade sig abortmotståndarna i positiva ordalag.

– Genom att på ett olagligt sätt tillåta farliga medicinska aborter, har läkemedelsverket utsatt kvinnor och flickor för risker och det är på tiden att myndigheten ställs till svars för sitt ansvarslösa beteende, sa man vid en av de religiösa grupperingar som drivit frågan.

Källor: AFP, Reuters, AP