Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Iran installerar kameror för att övervaka kvinnors klädsel

Kvinnor i Teheran var ute och handlade inför det persiska nyåret (20.3). Kvinnan till vänster följer reglerna om huvudduk och löst sittande kappa, medan kvinnan till höger inte gör det.
Bildtext Kvinnor i Teheran var ute och handlade inför det persiska nyåret (20.3). Kvinnan till vänster följer reglerna om huvudduk och löst sittande kappa, medan kvinnan till höger inte gör det.
Bild: Morteza Nikoubazl/NurPhoto/Shutterstock/All Over Press

Iranska myndigheter tänker installera fler kameror på offentliga platser och huvudgator för att övervaka kvinnors klädsel.

Det meddelade den iranska polisledningen i dag.

Syftet med kameraövervakningen är att bryta motståndet mot landets hijab-lag, uppger polisen. Enligt lagen ska kvinnor bära huvudduk och en löst sittande kappa som täcker armar och ben.

Under den protestvåg som startade efter att 22-åriga Mahsa Amini dog i sedlighetspolisens häkte i september i fjol, så har allt fler iranska kvinnor börjat trotsa klädreglerna.

Enligt polisen ska kvinnor utan sjal i första hand få varningsmeddelanden när de identifierats, men de hotas också av böter och andra påföljder.

Källa: Reuters

Utrikes

En del av fasaden är bortsprängd efter explosionen i Linköping.

Explosioner i Linköping och Stockholm – kopplingar till kriminella gäng

En kraftig explosion inträffade på tisdagsmorgonen i Linköping i Sverige och i Stockholm sent på måndagsmorgonen. I båda fallen rapporterar medier om kopplingar till organiserad brottslighet.

Ett år sedan sprängningen av Nord Stream-gasledningarna

I dag har det gått ett år sedan sprängningen av Nord Stream-gasledningarna mellan Ryssland och Tyskland.

Sabotaget undersöks av myndigheter i Danmark, Sverige och Tyskland, men utredningarna är pågående och det är fortfarande inte fastslaget vem som låg bakom attacken.

De starkaste misstankarna är att det var Ryssland som sprängde tre av de fyra gasledningarna. Men det har också spekulerats i att någon ukrainsk grupp kan ha legat bakom attacken.

Gasen från de söndersprängda gasledningarna Nord Stream 1 och 2 bubblade upp till Östersjöns yta i flera dagar efter explosionerna.

En kvinna som bär på en gråtande liten flicka.

Armenierna som flyr Nagorno-Karabach tror inte de någonsin kommer tillbaka

Armenier är rädda för etnisk rensning.

Kung Carl XVI Gustaf på en bro ovanför motorvägen vid Stenungsund omgiven av en grupp människor. Det blåser och kungens hår står på ända. Han ser bekymrad ut.

Lerskredet i Västsverige utreds som miljöbrott

Kungen: ”Jag är glad att ingen omkom”

En modell av en färggrann rymdsond på fyra ben står på ett runt bord och runt bordet står indiska ungdomar i vita skjortor.

Indiens månlandare verkar inte ha klarat månnattens kyla

Det kan bli mellan -200 och -250 grader kallt på månen.