Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Polisen i Åboland satsar på övervakning – större polisnärvaro ska förebygga brott och göra brottsbekämpningen smidigare

Två poliser, fotade bakifrån. En av poliserna har ett vapen i hölster.
Bildtext Arkivbild. I fortsättningen ska det synas allt fler poliser i stadsbilden i Åboland.
Bild: Arash Matin / Yle

Fler synliga poliser på gatorna i Åboland ska förhindra människor från att begå brott. Det här hoppas man vid Polisinrättningen i Sydvästra Finland.

Tidigare har polisarbetet varit mer uppdelat, så att vissa poliser i huvudsak arbetade ute på fältet, medan andra arbetade på polisstationerna med själva brottsutredningarna. Men sedan den första april ska poliserna göra både och, det vill säga både arbeta på fältet och på stationen.

– Hela personalen sysslar i första hand med övervakning och larmuppdrag, och i andra hand med brottsbekämpning, säger överkommissarie Stephan Sundqvist vid Polisinrättningen i Sydvästra Finland.

Enligt Sundqvist har omställningen överlag gått bra så här långt, trots att många i personalen fortfarande har sin utbildning på hälft.

– Lite motstånd mot det nya systemet har förekommit. Det har exempelvis handlat om poliser som länge arbetat på stationen och som varit oroliga över att de inte har tillräckligt bra kondition för att arbeta ute på fältet, säger Sundqvist.

Porträtt på en polis i uniform.
Bildtext Överkommissarie Stephan Sundqvist tror på mer övervakning som en brottsförebyggande åtgärd.
Bild: Pontus Nyqvist / Yle

Hybridmodell ska avskräcka folk från att begå brott

Förutom på Kimitoön och i Pargas har man tagit i bruk den så kallade hybridmodellen på polisstationerna i Kankaanpää, Kumo, Loimaa och Nystad. Enligt Sundqvist kan man genom omställningen öka polisens närvaro i Åboland fyrdubbelt mot hur det har sett ut hittills. Det blir också enklare att tillfälligt flytta personal dit det behövs, exempelvis från Åbo till Pargas.

En del av de grövre brotten kommer i fortsättningen att utredas på polisstationen i Åbo. Däremot har Pargas huvudansvaret för regionens svenskspråkiga brottsutredningar.

Förhoppningen är att människor ska avskräckas från att begå brott då det finns fler poliser synligt ute på gatorna.

– Det är en utopi att vi med övervakning skulle kunna få bort all brottslighet. Men å andra sidan tror vi på den förebyggande effekten, och att det är mera värt att satsa pengar på den förebyggande verksamheten än på den reaktiva, när brottet redan har hänt. Vi måste komma ihåg att det handlar om stora tragedier också, som misshandel och våldtäkt.

Utredningen av brott ska göras smidigare

I fortsättningen ska också brottsbekämpningen till stor del skötas redan ute på fältet. Det här ska förhoppningsvis göra processen både smidigare och snabbare.

– Ta till exempel rattfylleri. Tidigare gjorde man en polisanmälan och lämnade den i kriminalpolisens hög och så var det någon som förhörde personen efteråt. Men nu sköter vi allt det där färdigt på fältet, säger Sundqvist.

Förebyggande verksamhet ska hjälpa unga

Under de senaste åren har det talats mycket om det ökade gatuvåldet samt ungdomsvåldet. Enligt Stephan Sundqvist är det inte en slump att man i det här skedet ökar på polisens synlighet i stadsbilden.

– Det finns ett ökat behov av polisens närvaro, vi kan inte bara jobba på stationerna. Vi måste ta tag i och försöka styra utvecklingen. Men inte så mycket med reaktiv brottsutredande verksamhet, utan mer aktiv övervakning, ankarverksamhet och kontakt med skolor för att få tag i ungdomar som mår dåligt.

Tror på en fortsättning för verksamheten

Provperioden med de så kallade hybridpolisstationerna pågår till slutet av 2024, därefter bedömer man om verksamheten ska fortsätta.

– Jag har svårt att tänka mig att vi på de mindre stationerna återgår till den gamla indelningen kriminalpolis och ordningspolis. Det känns som att gå tillbaka till forntiden, säger Sundqvist.

Diskussion om artikeln