Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Iran placerar ut kameror för att kunna identifiera och straffa kvinnor som inte följer reglerna

Uppdaterad 08.04.2023 22:31.
En kvinna hejar på Irans landslag under en fotbollsmatch
Bildtext En kvinna hejar på Irans landslag under en fotbollsmatch på Azadi Stadium i Teheran den 23 mars 2023.
Bild: Lehtikuva

Iranska myndigheter installerar kameror på offentliga platser och större gator för att identifiera och straffa kvinnor som inte bär slöja.

Det här är ytterligare ett led i försöken att tygla kvinnor som trotsar den obligatoriska klädkoden – det vill säga påbudet att kvinnor har en obligatorisk plikt att bära slöja.

Efter att kvinnor har identifierats i kameran kommer de som brutit mot klädkoden att få ”varningstextmeddelanden om konsekvenserna”, meddelade polisen i ett uttalande på lördagen. De hotas också av böter och andra påföljder.

Allt fler kvinnor trotsar förbuden

Trots att kvinnor riskerar att bli gripna om de bryter mot den obligatoriska klädkoden ser man numera allmänt obeslöjade kvinnor på restauranger, i butiker och på gator runt om i landet. Videor som visar hur kvinnor gör motstånd mot moralpolisen har översvämmat sociala medier.

Allt fler iranska kvinnor har tagit av sig slöjan sedan en 22-årig kurdisk kvinna – Mahsa Amini – avled efter att ha gripits av sedlighetspolisen i september i fjol. Hennes död ledde till en stor protestvåg i Iran.

Medborgare uppmanas att konfrontera kvinnor

I lördagens polisuttalande om kameraövervakning uppmanades ägare till företag att ”på allvar övervaka efterlevnaden av samhälleliga normer och göra noggranna inspektioner!”.

Irans polischef Ahmad-Reza Radan riktade i statlig tv en varning till kvinnor:

– Människor som tar av sin hijab på offentliga platser kommer att varnas först, och presenteras för domstolarna som följande steg.

Han sa att bilägare också kommer att få ett varningsmeddelande om någon av deras passagerare bryter mot klädkoden, och att deras fordon kommer att beslagtas om brottet upprepas.

Enligt Irans sharialag, som infördes efter den islamiska revolutionen 1979, är kvinnor skyldiga att täcka sitt hår och bära långa, löst sittande kläder för att dölja sin kropp.

Överträdare har utsatts för offentlig tillrättavisning, böter eller arrestering.

Slöjan beskrivs som en av grunderna för den iranska nationen. Medborgare uppmanas att konfrontera kvinnor som har slopat sin slöja. Den här typens direktiv har under de senaste decennierna uppmuntrat också till mer hårdföra metoder.

En video som blev viral förra veckan visar en man som kastar yoghurt på två kvinnor som rör sig utan slöja i en butik.

Mystisk förgiftning av flickor fortsätter i skolor

Samtidigt fortsätter en mystisk förgiftningsvåg att svepa över skolor – främst flickskolor – i Iran.

Under lördagen förgiftades tiotals flickor i flera skolor, rapporterar lokala medier

Det här fenomenet har påträffats i landet i flera månader. Sedan slutet av november har elever i många skolor, mestadels flickskolor, drabbats av plötslig förgiftning som har orsakat svimning och sjukhusvistelse bland en del elever. Symptomen har varit andnöd, ångest och huvudvärk.

Enligt officiella beräkningar den 7 mars har över 5 000 elever drabbats av den här typens förgiftning.

Förgiftningarna började två månader efter att proteströrelse sattes i gång efter Mahsa Aminis död.

Källor: Reuters, AFP