Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Bråda tider för däckföretagare i Pargas: “Vi kommer att göra mellan 800 och 1 000 däckbyten under en och en halv månad”

En man i overall byter däck på en bil.
Bildtext Däckföretagen inleder däckbytessäsongen senare än vanligt i år på grund av att våren är sen.
Bild: Maria Lammassaari / Yle

Många har väntat på att byta till sommardäck på grund av den sena våren. Det här betyder att många nu slåss om tiderna hos företagen som utför däckbytet.

Säsongen för däckbyte är sen i år på grund av att våren låtit vänta på sig.

– Vanligtvis har vi börjat byta däck redan i slutet av mars. Enligt lag ska man ha sådana däck som föret kräver, och så länge det finns is och snö byter folk inte till sommardäck eftersom det i princip är olagligt att köra med sommardäck då, säger Stefan Järnström vid PW Service i Pargas.

Erik Hellberg vid bilverkstaden A&A Hellberg i Pargas håller med.

– Redan för ett par veckor sedan var det många som bokade tid för däckbyte till veckan före påsk, men när det snöade avbokade kunderna. Det kommer nog att bli rusning efter påsken för våren är här nu, säger Hellberg.

Bäst att boka en tid på förhand

Tiderna går nu snabbt åt vid företagen.

– För oss blir det cirka tjugo däckbyten per dag. Det är lite om man jämför med ett företag som huvudsakligen byter däck, men för oss som också gör annat än däckbyte är det helt tillräckligt, säger Hellberg.

– Vi kommer att göra mellan 800 och 1 000 däckbyten under följande en och en halv månad, säger Järnström.

En äldre man i neongul arbetsrock och svart tröja ler och ser in i kameran.
Bildtext Stefan Järnström är företagare vid PW Service i Pargas.
Bild: Maria Lammassaari / Yle

Enligt företagarna är det bäst att boka en tid på förhand för att vara på den säkra sidan.

– Om någon kommer utan tidsbokning kollar vi förstås om vi har möjlighet att byta däcken, men våra tider blir snabbt fullbokade när säsongen är som livligast, säger Järnström.

– Det går att dyka upp utan tidsbokning, om man lämnar bilen hos oss på morgonen och hämtar den på kvällen, säger Hellberg.

För att göra däckbytet så smidigt som möjligt är det önskvärt att kunden färdigt tar fram låsmuttrarna före däckbytet ifall bildäcken har sådana.

– Man ska också komma ihåg att ta med sig verktyget till låsmuttrarna eftersom de är bilspecifika, säger Järnström.

En äldre man med grå tröja ler och ser in i kameran.
Bildtext Erik Hellberg är företagare vid verkstaden A & A Hellberg i Pargas.
Bild: Maria Lammassaari / Yle

Allt vanligare att förvara däck på däckhotell

Enligt företagarna är det folk i alla åldrar som anlitar dem för däckbyte, men det är vanligt att allt yngre bilister inte vill byta däcken själva.

– Dagens nya bilar har fått större och tyngre däck och det har blivit svårt att byta däcken själva, även om man vet hur man ska göra, säger Järnström.

Hellberg håller med om att detta delvis förklarar de yngre bilisternas intresse att anlita däckföretag.

– Men till stor del beror det nog på att de flesta har sina däck på däckhotell nuförtiden och därför inte byter dem själva, säger Hellberg.

Enligt Järnström är däckförvaring populärt också bland äldre bilister.

– Många äldre som bor i höghus kan inte förvara däcken hemma och förvarar dem därför hos oss i stället, säger Järnström.

En bil är upphöjd på en domkraft i en bilverkstad.
Bildtext Många väljer att föra bilen på däckbyte på grund av att det är svårt att själv byta däck på nyare bilar.
Bild: Maria Lammassaari / Yle

Polisen: Vänta gärna ännu ett par veckor innan du byter till sommardäck

Enligt lagstiftningen ska vinterdäck användas från den 1 november till den 31 mars. Från och med april är det inget tvång att använda vinterdäck, utan då är det vädret som avgör när man byter däck.

Hur ska bilister tänka gällande att byta däck om vädret växlar kraftigt under våren, trots att lagen inte kräver att man använder vinterdäck?

– Så länge det finns snövallar vid vägkanterna skulle jag lämna vinterdäcken kvar om möjligt, säger äldre konstapel Simon Smeds vid Åbo trafikpolis.

Trots att det är varmare på dagarna rekommenderar Smeds att man hellre avvaktar med däckbytet ännu en stund.

– Så länge det ännu är minusgrader på nätterna kan vägarna vara hala på morgnarna på ställen där det är skuggigt. Ifall man inte är absolut tvungen att byta däcken kan man hellre ha kvar vinterdäcken ännu i ett par veckor, säger Smeds.

Däckbyte kan upplevas som jobbigt och en del väntar så länge det går innan de byter däcken. Vilka förklaringar brukar folk komma med om de åker fast för att köra med vinterdäck när de borde ha sommardäck?

– Den vanligaste förklaringen är att de är på väg till Lappland. Man får ha vinterdäcken kvar om man ska till Lappland, men om du kör omkring med dubbdäck kring midsommar finns det knappast så mycket snö där, säger Smeds.

När blir polisen tvungen att ingripa om bilister inte byter till sommardäck?

– Det varierar från år till år. Ifall man inte har bytt till sommardäck cirka en månad efter att största delen av snön har smultit och sommarhastigheterna har tagits i bruk denna vår kommer polisen nog att börja ge ordningsböter. Vi kan också ge större böter ifall budskapet inte går fram, säger Smeds.

Sommarhastigheterna tas stegvis i bruk från och med den 12 april.

Diskussion om artikeln