Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Påve Franciskus i påskmässan: ”Ryssar bör söka sanningen om invasionen av Ukraina”

Uppdaterad 09.04.2023 14:18.
Påven Franciskus leder påskdagens mässa i Vatikanen.
Bildtext Påven har återfått krafterna så mycket att han kunnat hålla påskmässa.
Bild: Lehtikuva

Katolska kyrkans överhuvud påve Franciscus har hållit påskmässa, en av det kristna kyrkoårets viktigaste högtider, i soligt väder utanför Peterskyrkan i Vatikanen.

Den katolska världens andliga ledare och överhuvud, påve Franciskus, höll i slutet av mässan sitt traditionella urbi et orbi-tal (för staden och världen) inför cirka 45 000 åhörare som samlats på Petersplatsen.

I sitt påsktal på den blomsterprydda Petersplatsen bad påven invånare i Ryssland att söka efter sanningen om deras fosterlands invasion av Ukraina. Hjälp ljuset att komma över Ryssland genom fred i Ukraina, bad påve Franciscus.

Påven ber om tröst och önskar styrka för dem som mist anhöriga på grund av kriget i Östeuropa och önskar att tillfångatagna personer återvänder hem till sina käraste med livet och hälsan i behåll.

Påven uttryckte sin djupa oro över det nya eskalerande våldet mellan israeler och palestinier, och uppmanade parterna till dialog. Han påminde också om det fortsatta hjälpbehovet efter den förödande jordbävningen i Turkiet och Syrien i vintras.

Påven orkade med nästan allt under påsken

Påsktalet hölls endast 12 timmar efter att påven avslutat den två och en halv timme långa påskaftonsmässan i Peterskyrkan sent på lördag kväll. Påskvakan firades av påven Franciskus tillsammans med 40 kardinaler, 25 biskopar, 200 präster och 8 000 troende.

Människor på påskaftonsmässa i Peterskyrkan.
Bildtext Påven ledde också den traditionella påsknattsmässan.
Bild: IPA / BACKGRID

Världens 1,3 miljarder katoliker har med oro följt med påve Franciskus vacklande hälsa och hoppats att han återhämtar sig till kristenhetens stora högtid. Förra veckan vårdades den 86-åriga påven på sjukhus med intravenös antibiotika för bronkit i tre dygn.

På långfredagen stod han över processionen Via Crucis (Korsets väg) i Rom, för första gången under sin tid som påve, för att det kyliga vädret inte ansågs vara bra för hans hälsa.

Också i dag märktes det på påven att hans krafter inte återvänt helt. Han lät aningen trött och svag när han talade, var åhörarnas intryck.