Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Hjälparbetaren Gunilla Luther-Lindqvist om resan till Ukraina: ”Människorna var tappra”

Nada-Nords ordförande Gunilla Luther-Lindqvist
Bildtext Arkivbild på Nada-Nords ordförande Gunilla Luther-Lindqvist.
Bild: Yle/ Kjell Vikman

Gunilla Luther-Lindqvist har genom åren rest runt som hjälparbetare. Hon har nyligen varit på sin första resa in i Ukraina och säger att det varit omtumlande.

Luther-Lindqvist är ordförande för den Jakobstadsbaserade organisationen Nada-Nord, som bland annat hjälper barn, föräldrar och åldringar i områden som drabbats av olika typer av kriser. Hon har tidigare varit på två resor till Ukraina, men den senaste resan var första gången man faktiskt var inne i landet.

– Det var nog en sorgmantel över landet, men människorna var tappra och försökte hålla humöret uppe. När man kom över gränsen från Polen märkte man en stor skillnad, säger Gunilla Luther-Lindqvist, som reste tillsammans med sin man.

Vid resan samarbetade man med en norsk hjälporganisation, som fokuserar på att finnas på plats framom att samla in pengar. Den norska organisationen hade sex volontärer på plats som körde ut mat och förnödenheter som inhandlats av Nada-Nord.

De som följt med kriget via medier har ofta fått se sönderbombade städer och folk som lever i misär, men Luther-Lidqvist säger att det inte var på det sättet överallt.

– I Lviv var det inte riktigt på det sättet, men vi varnades för alarm som kan komma och hur vi ska göra då. Sedan märkte vi att det var väldigt fattigt och kallt, säger hon.

Hon var aldrig rädd

Gunilla Luther-Lidqvist säger att man aldrig var rädda under resan.

– Jag tänkte att ukrainarna lever med det här hela tiden och måste kämpa. Vi kommer hit tre dagar, så vi kan väl inte vara rädda!

Även om hon inte var rädd så var det en stor förändring att komma hem till Finland igen och hon säger att det tar några dagar att återhämta sig och bearbeta känslorna.

När Nada-Nord gjorde sin första resa, för ungefär ett år sedan, var man bara av och an inne i Ukraina. Då levererade man mat till Polen och samma norska organisation körde sedan över gränsen till Ukraina. Gränsövergången var dock tidskrävande, eftersom det tog minst sju timmar att ta sig över gränsen.

– Därför tog vi beslutet att åka in till Lviv. Vi vandrade från Medyka, genom tullarna till andra sidan gränsen där bilarna stod tomma. Sedan körde vi till Lviv där vi handlade, säger Gunilla Luther-Lindqvist.

Luther-Lindqvist säger att alla pengar som donatorerna ger går till maten som delas ut. Övriga utgifter kommer från Nada-Nords loppisinkomster i Jakobstad. Hon säger att människor gärna ställer upp och donerar det man kan.

Nada-Nord har enligt Luther-Lindqvist skickat hundratals lådor med kläder till Ukraina, vilket är något som sporrar det fortsatta arbetet.

Gunilla Luther-Lindqvist är en erfaren hjälparbetare och nästa projekt är en insamling till det jordbävningsdrabbade Turkiet. Man vill ordna en välgörenhetskonsert och målet är att skicka ner pengarna till Turkiet under våren.

– Det är inte så lätt att fara dit ner då det ännu är många små jordbävningar. Vi har kontakt med en organisation där som vi samarbetar med och via dem kommer vi att förmedla pengarna, säger Gunilla Luther-Lidqvist.