Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Överraskande lugnt i Jerusalem trots tidigare våldsspiral

I Jerusalem har både judarnas och muslimernas viktiga böner och religiösa ritualer gått lugnt till på söndagen, trots alla våldsamheter tidigare under veckan.

Det befarades nya våldsamheter i Jerusalem i dag, men åtminstone hittills har det varit överraskande lugnt.

Tusentals judar kunde samlas vid Klagomuren ostört till Prästernas välsignelse (eller den Aronitiska välsignelsen) som är höjdpunkten på pesach-firandet där. Judarna firar pesach till minnet av befrielsen från slaveriet i Egypten och pesach är en av de viktigaste judiska högtiderna.

Samtidigt pågår muslimernas fastemånad ramadan och under fastemånaden är det extra viktigt att samlas till bön. Palestiniernas ramadanböner i Al Aqsa-moskén fick fortsätta under söndagen.

Det blev heller inga sammandrabbningar när små grupper med judiska besökare vandrade över Tempelberget intill moskén, under polisbevakning, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Polisen lät bli att storma Al Aqsa-moskén på söndag morgon, trots att hundratals palestinier hade barrikaderat sig där under natten.

Det var en våldsam polisstormning av Al Aqsa-moskén i onsdags som blev början på den senaste våldsspiralen med palestinska raketattacker, israeliska flygattacker och också ett par palestinska terrorattentat.

Källor: Reuters, SR, Yle