Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Lärare fick sparken efter att ha bett eleverna skriva dödsrunor och fundera över orsaker till masskjutningar i landet

Minnesstund i Florida efter skolskjutningen 14 februari 2018.
Bildtext Läraren bad eleverna att fundera över vad man kan göra för att undvika skolskjutningar.
Bild: EPA-EFE/GIORGIO VIERA

En lärare i Florida i USA har fått sparken för att ha gett sina tonåriga elever i uppgift att skriva sina egna dödsrunor inför en övning av en skolskjutningssituation.

Enligt utlåtandet från utbildningsmyndigheten ansågs uppgiften vara olämplig i samband med skolvåld.

Läraren, Jeffrey Keene som jobbade vid en skola i Orlando i Florida, har för Fox lokala nyheter, berättat att syftet var att göra övningstillfället till en del av psykologiundervisningen. I samband med att eleverna skrev sin egen dödsruna, bad läraren dem att fundera över vad de skulle göra annorlunda i sina liv, om de skulle dö inom loppet av ett dygn.

Syftet var att få eleverna att tänka på vad som är viktigt i livet.

Keene berättar för Fox nyheter att han explicit betonade för eleverna att syftet med uppgiften inte var att någon skulle börja må dåligt utan att de skulle tänka över vad som är viktigt i livet.

Keene hade också bett eleverna att tänka på olika orsaker till att det händer så många masskjutningar i landet. Han bad eleverna att samtidigt fundera över vad man kan göra för att undvika dem eller ens få ner antalet incidenter.

En del elever hade klagat över uppgiften. Keene upplever ändå inte att han gjort någonting fel, och säger att han skulle göra om samma sak igen.

– Vad pågår runt omkring oss, om man inte kan tala sanning med sina elever? undrar Keene i intervjun.

Till Fox berättar Jeffrey Keene, att han kommer att överklaga uppsägningen.

En av de mest förödande masskjutningarna inträffade i just Orlando, när en beväpnad man dödade 49 människor i en nattklubb i juni 2016. Några timmars körväg från Orlando ligger Parkland där 17 människor dödades i en skolskjutning år 2018.

Källa: STT-AFP