Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Israelisk polischef erkänner: ”Visst användes det lite för mycket våld när al-Aqsamoskén utrymdes”

Uppdaterad 10.04.2023 08:27.
Palestinier tittar ut genom dörren i al-Aqsamoskén i Jerusalem, israelisk polis bevakar byggnaden.
Bildtext Israelisk polis fortsätter att övervaka området kring al-Aqsamoskén på Tempelberget i Jerusalem.
Bild: Lehtikuva

Det var nödvändigt att gå in i moskén och avlägsna upploppsmakare. Men man använde aningen för mycket våld i sammanhanget. Det säger en högt uppsatt israelisk polischef om händelserna vid al-Aqsamoskén i Jerusalem.

Det var på onsdagen förra veckan som israelisk polis gick in i den för muslimerna heliga al-Aqsamoskén på det omstridda Tempelberget i Jerusalem. Närmare 400 personer greps.

Polisen ville avlägsna de palestinier som förskansat sig i moskén, med motiveringen att de misstänktes förbereda sig för en sammandrabbning med olika slags hemmagjorda bomber, fyrverkeripjäser och stenar som vapen.

Bilderna på hur polisen slog personer på plats har lett till omfattande ilska i den muslimska världen och häftiga reaktioner också i andra länder.

Nu erkänner polisbefälhavaren Kobi Shabtai att man gick för långt i operationen, skriver The Times of Israel.

Enligt honom var ingripandet nödvändig, men det var fel att slå palestinierna.

Andra myndigheter i Israel uppges också ha beklagat det skedda och en anonym myndighetskälla ska ha sagt att incidenten skadat landet på ett allvarligt sätt.

Odramatisk söndag, lugnande signaler mot slutet av Ramadan?

Liknande scener som utspelades i onsdags, befarades också på påskdagen.

Då hade hundratals palestinier igen samlats i al-Aqsamoskén, samtidigt som religiösa judar tog sig till Klagomuren i närheten av moskén, för den så kallade Prästernas välsignelse (eller den Aronitiska välsignelsen).

Judarna firar i år en av sina viktigaste högtider pesach samtidigt som muslimernas fastemånad Ramadan pågår. Det här har lett till att stämningen varit extra spänd under den senaste veckan.

Söndagen förlöpte ändå lugnt.

Enligt The Times of Israel finns det nu också tecken på att man från israelisk sida försöker lugna ner läget.

Tidningen skriver att man uppenbarligen ämnar hålla fast vid att judar inte ska få besöka Tempelberget under de tio sista dagarna av Ramadan, för att undvika oroligheter.

Det hade funnits farhågor om att landets nya hårdföra regering skulle vara redo att ändra på den gamla linjen.