Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

På 1990-talet gjorde man alkoholdrycker hemma

Från 2015
Uppdaterad 30.04.2020 13:25.
Vintillverkning - Spela upp på Arenan

I recessionens Finland på 1990-talet var det många som började tillverka sitt eget vin. För vissa blev det en bestående hobby, andra övergick till starkare och olagligare drycker.

I Regionalen 1993 påstår man att en tredjedel av det vin som dricks tillverkas hemma. Regionalen besöker butiken Iloliemi. Det finns lätta viner som blir klara på 6-8 veckor och starkare viner som kräver längre tillverkningstid, berättar företagare Stina Svenfelt. I Helsingfors är det vanligare att göra vin än öl, och i synnerhet vita viner är populära.

Det viktigaste man behöver är jäskärl och vattenlås. Genomsnittspriset för en flaska vin blir ca 5 mark (ungefär 1 €). Missbrukare kanske inte orkar genomföra den långa tidskrävande processen, men det finns de som olagligt tillverkar starkare drycker.

Inget chateauvin, men gott att avnjuta.

― Johan Hackman

Regionalen följer med då Johan Hackman lagar eget vittvin och portvin. Portvinet måste stå flera månader. Den största svårigheten i en liten höghuslägenhet är att förvara vinet då det skall jäsa, eftersom man sällan har plats för stora mängder flaskor, säger Johan Hackman.

Folk tillverkar vin hemma, Alkos försäljning rasar - Spela upp på Arenan

Finländarnas intresse för hembrygt öl och vin ökade starkt, medan Alkos försäljning sjönk med 2 %. Finländarnas konsumtion av 100 % alkohol minskade med 1 % från 1990 till 1993 enligt Statistikcentralen.

Folk tillverkade vin och öl hemma. Människorna ville testa på den nya trenden, men i recessionstider ville man också spara pengar. Alkoholpriserna var relativt höga för svaga alkoholhaltiga drycker.

Hemvin och -öl får man göra hemma, men hembränning är förbjudet. Polisen är beredd på att göra flera razzior.

Hembränning - Spela upp på Arenan

Trots att Alkos försäljning minskat dricks det nog ren alkohol. Regionalen träffar en anonym hembrännare som med förvrängd röst talar om sin olagliga hobby. I ett undanskymt garage visar han fram sina ädla drycker.

Det kokas i byar, städer och lägenheter, säger mannen. Och det finns nya, fina destilleringsapparater från Norge. I Österbotten är det mycket vanligt att man bränner hemma.

Mindre krapula blir det av hembränt än av Alkos slaskvatten.

― Anonym hembrännare

Hembrännaren är inte det minsta rädd för polisen. Han bjuder kaffe med kask och drinkar åt sina vänner. De flesta tar hellre hembränt än Alkos drycker.

Risken att en hembrännare ska åka fast är försvinnande liten. Vasapolisen Ove Storvall bekräftar att ett 30-tal personer anhållits och visar apparatur som beslagtagits. Tillverkningen är på topp även i städerna. Redaktör Göran Palm följer med på en razzia, men när konstapeln ringer på dörren får Regionalen avlägsna sig från platsen.

På Strömsö gör man ett tvådagars snabbvin - Spela upp på Arenan

Ett decennium senare testar man på Strömsö att göra ett två dagars snabbvin. Matias Jungar och Susanna Ström-Wilkinson blandar till ingredienserna i Strömsös fräscha kök.

En vinprovare bedömer Strömsös snabbvin - Spela upp på Arenan

Vinkännare Noora Vuorimaa avsmakar Strömsös snabbvin. En total flopp, kallar Matias vinet. Färgen och utseendet får inte många poäng av Vuorimaa. Lukten är jäst, smaken söt, utan syrlighet och ganska platt.

Vuorimaa menar att man kan få helt fina viner av bär och frukter, men det är ganska svårt. Och ett tvådagars snabbvin ger hon inte mycket för.