Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Pekka Haavisto solklar etta i Ilta-Sanomats presidentgallup

Uppdaterad 11.04.2023 11:03.
Utrikesminister Pekka Haavisto framför mikrofoner vid möte i Bryssel
Bildtext Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) är förhandsfavorit inför presidentvalet 2024.
Bild: EPA-EFE

Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) toppar fortfarande listan över kandidater inför presidentvalet 2024, trots De Grönas katastrofala resultat i riksdagsvalet.

Enligt Ilta-Sanomats senaste opinionsundersökning kan 52 procent av finländarna tänka sig att rösta på Haavisto. Det är fyra procentenheter mer än i den senaste mätningen, som ägde rum i månadsskiftet januari-februari.

På andra plats ligger chefdirektören för Finlands Bank, Olli Rehn (C), som just nu har 39 procent av finländarnas stöd. Om man jämför med den senaste opinionsundersökningen har han tappat en procent av stödet.

Tredje på listan ligger Mika Aaltola, direktör för Utrikespolitiska Institutet. Hans stöd ligger på 35 procent och har alltså sjunkit med en procentenhet. Aaltola har meddelat att han inte ställer upp i presidentvalet.

Tidigare statsminister Alexander Stubb (Saml) har kommit ikapp statsminister Sanna Marin (SDP). 32 procent av finländarna kan tänka sig att rösta på Marin, 30 procent på Stubb. Marin har uppgett att hon inte står till förfogande som presidentkandidat.

Mätningen är gjord av Taloustutkimus på uppdrag av Ilta-Sanomat. 1 040 personer mellan 18 och 79 år intervjuades. Felmarginalen är cirka tre procentenheter i vardera riktning.

Inga presidentkandidater har hittills blivit nominerade inför valet 2024.

Källa: Ilta-Sanomat