Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Maria Ohisalo avgår som partiordförande för De Gröna: ”Jag bär fullt ansvar för valförlusten”

Uppdaterad 11.04.2023 10:36.
Maria Ohisalo meddelar att hon inte ställer upp för omval - Spela upp på Arenan

De Grönas Maria Ohisalo lägger av efter fyra år som partiordförande. Riksdagsledamöterna Fatim Diarra och Saara Hyrkkö har redan meddelat om sitt intresse för ordförandeklubban.

Ohisalo har lett partiet sedan juni 2019, men meddelar nu att hon inte ställer upp för omval.

– De Gröna befinner sig i ett vägskäl. Valresultatet var en enorm förlust, inte bara för oss som parti utan också för de frågor vi fört fram, säger Ohisalo.

Hon säger att hon bär fullt ansvar för valförlusten.

– Nu är det läge att stanna upp som parti och fundera på hur vi går framåt.

Ohisalo blickade under talet tillbaka till sina fyra år som ordförande för De Gröna. Hon tackade för det stöd hon fått som partiordförande och riktade även ett tack till regeringskvintetten för ett gott samarbete.

Brakförlust i valet för De Gröna

Spekulationer har tidigare förekommit om att Ohisalo tänker avgå som partiordförande i och med brakförlusten i riksdagsvalet den 2 april, då partiet gick miste om sju mandat.

– Det är dags att nu ge utrymme för nytt ledarskap, men jag kommer ändå att vara involverad i processen att lyfta partiet igen och självklart stödja partiets nästa ordförande, sa Ohisalo.

Hon uppger att hon fortsätter arbeta som partiordförande tills partikongressen äger rum.

Utöver ordförandeskapet har Maria Ohisalo arbetat som inrikesminister åren 2019–21 samt som miljö- och klimatminister sedan sommaren 2022.

Petteri Orpo, Riikka Purra och de övriga ministrarna går på en gata.

Vi följer regeringsbildningen efter riksdagsvalet 2023

President Niinistö utnämnde den nya regeringen på tisdagen. I dag debatteras regeringsprogrammet i riksdagen.

De Gröna har efter riksdagsvalet antytt att partiet inte vill sitta med i nästa regering på grund av sitt dåliga valresultat.

Ohisalo sa förra veckan att partiet vägrar sitta med i en regering som ”skär i utbildningen, bromsar bekämpningen av klimatkatastrofen och förlusten av den biologiska mångfalden, och ökar ojämlikheten”.

Diarra och Hyrkkö möjliga efterträdare

De Grönas riksdagsledamöter Fatim Diarra och Saara Hyrkkö har redan meddelat att de överväger att kandidera till partiordförande.

Hyrkkö ska inleda sin andra mandatperiod i riksdagen och är för närvarande viceordförande för De Grönas riksdagsgrupp.

Diarra valdes för första gången in i riksdagen i vårens riksdagsval. Hon är tidigare vice ordförande för partiet och fungerar som ordförande för Kvinnoförbundet.

De Gröna väljer ny ordförande i samband med partikongressen i Seinäjoki den 10–11 juni.

Artikeln uppdaterades kl. 10.21 med uppgifter om att Fatim Diarra och Saara Hyrkkö överväger att kandidera till partiordförande.