Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Fem tips för att diskutera din lön – så här ger du rätt löneanspråk och löneförhandlar rätt

Eurosedlar
Bildtext Vet ditt värde men få inte hybris då du ger löneanspråk och ber om löneförhöjning.
Bild: Unsplash/ Lena Balk

För många känns det jobbigt att tala om pengar, och att diskutera sin lön kan vara obekvämt. My och Becka hjälper dig med vad du ska be om i lön och hur du förhandlar dig till en löneförhöjning.

När du söker ett jobb ber arbetsgivaren ofta om ett löneanspråk och det kan kännas svårt att att veta vad du ska be om. Podden My och Becka är panka har pratat med rekryteraren Erica Flinck-Härkönen för att få veta hurdant löneanspråk du ska ge och med Hanna Westerholm som jobbar med personalfrågor på ett startup företag för att få de bästa tipsen för löneförhandlingen.

"Det där låter som ett löneanspråk för myror" – så här ber du om rätt lön i arbetsansökan

31:27

1. ”Hur ska jag veta vad jag ska be om för lön?”

Expertens råd: Gör bra research.

För att ha en bild av vad du kan be om för lön lönar det sig att göra research på vad som är en realistisk ingångslön för din bransch.

– Kolla upp intresseorganisationer, de brukar lista ingångslöner, säger Flinck-Härkönen.

Kolla dessutom upp företaget i fråga, är det ett större eller mindre företag, är det internationellt och är det europeiskt eller amerikanskt? I regel betalar amerikanska företag en högre lön, så då kan du be om högre lön.

Vill du göra en extra bra research lönar det sig att kolla upp någon som jobbar eller som har jobbat på företaget med liknande arbetsuppgifter. Till exempel på LinkedIn kan du hitta tidigare anställda och kontakta dem för att ta reda på lönenivån.

Fråga om lönenivån, också om det är en trevlig arbetsplats.

Erica Flinck-Härkönen

2. ”Vad ska jag be om för lön?”

Expertens tips: Prissätt dig realistiskt och var öppen för förhandling.

Lägg dig någonstans i mitten, utgående från din research.

– Då jag går igenom arbetsansökningar faller både de ansökningarna med för lågt och för högt löneanspråk bort, var realistisk, säger Flinck-Härkönen.

Och vad du än ber om för lön, skriv att du är villig att förhandla och visa att du är flexibel.

– Om någon har ett högt löneanspråk men skrivit att hen är villig att diskutera, kan jag ändå ta in personen på intervju, säger Flinck-Härkönen.

Undvik ord som kräver någonting, utan skriv i stället att du önskar dig en viss lön, men är öppen för förhandling.

– En ingångslön är sällan jätteflexibel, företag brukar betala en viss summa för en viss arbetsuppgift. Du kan ändå med personliga argument påverka din ingångslön med cirka 100-150 euro, säger Flinck-Härkönen.

3. ”Hur ska jag våga ta initiativ till ett lönesamtal”

Expertens tips: Gör samtalet till en årlig rutin och tänk på det som en diskussion.

När du har jobbat ett tag blir det ofta aktuellt att föra en löneförhandling, eller ett lönesamtal som Westerholm hellre kallar det.

– Det är bra att föra ett lönesamtal en till två gånger per år, säger Westerholm. Lite beroende på jobbets typ, hur det har gått och även på yttre faktorer.

Yttre faktorer kan vara till exempel inflationen just nu.

Lönediskussioner hör till din chefs jobb.

Hanna Westerholm

En bra tidpunkt att boka in ett lönesamtal kan vara efter ett utvecklingssamtal. Det lönar sig inte att ta upp diskussionen under samtalet, men efter det har du en bild av hur du har arbetat den senaste tiden.

– Kom ihåg att lönediskussioner hör till din chefs jobb, säger Westerholm.

"Jag säljer hellre en njure än går Hanken för en högre lön" – så här ber du om en löneförhöjning

32:28

4. ”Hur förbereder jag mig för lönesamtalet?”

Expertens tips: Förbered dig med goda argument och fokusera på dina egna prestationer.

När mötet är bokat är det dags att förbereda dig och hitta argumenten inför diskussionen. Det är viktigt att du är realistisk och kan argumentera för din sak.

– Fokusera på dig själv, dina prestationer och framgångar, säger Westerholm.

Att en kollega tjänar mera är till exempel ett dåligt argument. Yttre faktorer, så som dyrare levnadskostnader just nu kan du också lyfta upp. Bra argument är också vad du bidrar med på arbetsplatsen eller i resultaten.

5. ”Hurdan löneförhöjning ska jag be om?”

Expertens tips: En realistisk löneförhöjning handlar ofta om några procent.

För att veta vad du ska be om för förhöjning lönar det sig att kolla upp vad personer med samma arbetsuppgifter tjänar. Då får du någonting att utgå från, men kom ihåg att inte använda det som argument.

– En löneförhöjning på ungefär 3-7 procent är realistiskt, lite beroende på nuvarande lön, hur arbetsplatsen ser ut och så vidare, säger Westerholm.

Du är inte mindre värdefull om du inte får en löneförhöjning då du ber om det.

Hanna Westerholm

Om det inte finns möjlighet till en högre lön, kan du fråga om det finns möjlighet till andra förmåner, som till exempel kultursedlar. En bonus kan också vara lättare att få än en permanent löneförhöjning, så det kan du också ta upp.

– Gå inte in med ultimatum, för det har din chef väldigt svårt att gå med på, säger Flinck-Härkönen.

Det skapar inte dålig stämning att diskutera din lön, men du måste själv förbereda dig och göra dig själv bekväm med ett nej.

– Du är inte mindre värdefull om du inte får en löneförhöjning då du ber om det, säger Westerholm.

Mer om ämnet på Yle Arenan