Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Patrick Blom fångar skärgården i sin lins – ”Det finns just ingen som fotar på vintern i skärgården”

Uppdaterad 22.09.2023 14:37.
Patrick Blom ute på en sten vid havet tillsammans med hunden Emma.
Bildtext Patrick Blom njuter av vårvädret.
Bild: Mathias Gustafsson / Yle

Patrick Blom är född och uppvuxen på Sommaröarna i Esbo skärgård. Hela hans liv cirkulerar kring kobbar och skär. För att dela med sig av sin passion tar han kameran med sig för att föreviga det vackra.

Bilder på isflak som glider längs kusten, hällar, skär och stormande hav är det Blom försöker fånga i sin lins. Han försöker fånga den skärgård få får uppleva då de endast vistas där under sommaren.

– Folk åker nog upp till Lappland för att fota norrsken och våra skogar fotas det mycket i. Av någon anledning upplevs inte våra platta, men vackra, kobbar och skär som så intressanta. Jag vill ge folk en chans att också få uppleva dem genom mina bilder, berättar han.

Patrick Blom jagar stormar genom linsen - Spela upp på Arenan

För att Patrick Blom alls ska ge sig ut med sin kamera krävs speciella förhållanden. Soligt och vackert väder intresserar honom inte.

– I och med att jag började vågsurfa blev jag intresserad av stormar och ville fånga dem på bild. Att fånga dramatiken i en storm genom linsen är inte lätt, men jag tycker om att jaga häftiga naturförhållanden och få dem i rätt ljus, berättar han.

Många skärgårdsbor skulle säkert hicka och hosta när man säger att man är en äkta skärgårdsbo när man bor på Sommaröarna

Patrick Blom, skärgårdsfantast
Man som står på stranden med en kamera.
Bildtext Patrick Blom fotar gärna utanför högsäsongen.
Bild: Mathias Gustafsson / Yle

Patrick Blom har varit naturfotograf länge. Men i och med att han för cirka tio år sedan fann en ny hobby tog det hela fart.

– Egentligen kom fotande nog redan innan digitalkameran men det var först i och med vingseglingen som det tog fart. Jag hade en del sponsorer då och det gällde att både stå framför och bakom kameran för att ta promobilder. På det viset lärde jag mig mycket om fotografering.

Lever och andas skärgård

Patrick Blom får också sitt levebröd från skärgården. Han har ett hemvårdsföretag tillsammans med hustrun som verkar i de södra delarna av Esbo. Att bo i skärgården ger honom möjligheter att ägna sig åt hobbyer som tar ut honom på vattnet, som vågsurfing, långfärdsskrinning, segling och paddling i skärgårdsmiljöer.

– Många skärgårdsbor skulle säkert hicka och hosta när man säger att man är en äkta skärgårdsbo när man bor på Sommaröarna, men jag är ju född och uppvuxen här så att det har kommit ganska naturligt för min del att röra mig och vara ute i skärgården, berättar Blom.

Patrick Blom ute på stranden med hunden Emma.
Bildtext Blom försöker dela med sig en del av skärgården de flesta aldrig ser.
Bild: Mathias Gustafsson / Yle

Efter att ha bott några år i Helsingfors under studietiden insåg Blom att stadslivet inte var något för honom och återvände till Sommaröarna. Han har svårt att tänka sig ett liv utan skärgård.

– Utan skärgården skulle jag säkert vara uppe i något berg någonstans och skida. Jag trivs uppe i norra Norge. Men det finns ju skärgård också där. Man kommer inte helt bort från skärgårdsmiljön där heller. Det att man är nära havet är det fina uppe i norra Norge också, skrattar Blom.

Oro för miljöförstöring

Uner årens lopp har Patrick Blom kunnat följa med hur miljöns tillstånd förändrats i skärgården. Även om han är optimistisk då det gäller klimatförändringen, är han oroad över hur havet mår.

– Jag tror nog att mina barn ännu kommer att få uppleva vintrar och kunna långfärdsskrinna. Men våra hav mår nog inte bra. Alltför mycket föroreningar rinner fortfarande ut i dem och algblomningen är ett problem, säger han.

Själv har han lärt sina barn att man ska vara varsam om naturen och att städa upp efter sig.

– Men visst försöker jag att inte smutsa ner det är en självklarhet för mig att man inte slänger grejer i vattnet och försöker plocka med rosk om man ser nånstans. Om barnen ser något rosk har man en påse med och plockar upp det man ser på stranden.

Dock tycker Blom att han sett liten förbättring i vattenkvaliteten på senare tider där han rör sig.

– Det görs nog en hel del och så här på vintern är ju vattnena hur klara som helst. Men det ser ju inte folk i allmänhet. Algblomningen är ju alltid under semestermånaderna och får på det sättet stor uppmärksamhet, anser han.

Patrick Blom sitter vid ett bord.
Bildtext Blom har också givit ut en bok med sina foton.
Bild: Mathias Gustafsson / Yle