Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Wasalandias vd började som maskot – läs hans och läsarnas minnen här

Wasalandian pääportilla Tuomas Luukkonen seisoo Walle-nalleksi pukeutuneena.
Bildtext Tuomas Luukkonen inledde sin karriär som maskot på Wasalandia, när nöjesparken lades ner var han vd.
Bild: Antti Haavisto / Yle

Den gamla nöjesparken i Vasa hade sex riktigt bra år, men bara en sommar hade Wasalandia fler än 300 000 besökare.

Rivningsarbetet på Wasalandia pågår under våren och förändrar stadsbilden i Vasa. Det gamla nöjesparkområdet ska bli bostadsområde.

Många har minnen från Wasalandia, och kanske främst från guldåren under början av 1990-talet. De populäraste attraktionerna var stockbåtarna och Enterprise.

En som inledde sin karriär som maskot på Wasalandia är Tuomas Luukkonen som de sista åren hann vara vd för nöjesparken.

– Jag har hunnit testa mycket här. Jag började som sommararbetare när jag var 17 och skulle fylla 18. Maskoten hade stor roll för att besökarna skulle trivas, säger Luukkonen.

Tuomas Luukkonen blev vd för Wasalandia 2008. Året innan hade nöjesparken köpts upp av ett spanskt företag. Att spanjorerna tog över ledde till negativ ryktesspridning, vilket Luukkonen tror var en av orsakerna till att besökarmängden minskade.

En hel del låg också i att Wasalandia skulle ha behövt utvecklas på så många plan säger Luukkonen, så som många andra nöjesparker gjordes.

– Powerpark blev hela tiden en allt större konkurrent och den åt också av Wasalandias större målgrupp som var småbarnsfamiljer, säger Luukkonen.

Den hårdaste smällen av dem alla för Wasalandia var troligtvis när taxfree-försäljningen över Kvarken drogs in 1999.

En av Wasalandias populäraste åkattraktioner var stockbåtarna. Banorna till stockbåtarna hör till det som rivs just nu.

– Det fanns inget rimligt sätt att flytta dem, det hade varit ett omöjligt stort arbete, säger Luukkonen.

Wasalandia öppnades 1988 och stängdes för gott 2015. Den sista sommaren låg besökarantalet på 26 000.

Tuomas Luukkonen var nöjesparkens sista vd. Han var med och fattade beslutet om att stänga Wasalandia.

– Ibland måste man fatta tunga beslut, att stänga Wasalandia var ett sådant beslut. Det är onödigt att fundera varför det gick så, men det hör inte till de bästa dagarna i min karriär, säger Luukkonen.

Piratskeppet och Enterprise hör till favoriterna

Yle har samlat in publikens minnen från Wasalandia.

När jag var barn kunde man få inträdet betalt genom att samla på sig en viss andel saftburkar av märket Mehukatti. Jag minns hur min familj samlade jättemånga flaskor och besökte nöjesparken flera gånger tack vare dem.

Silja Tammerfors
Wasalandian maskotti.
Bildtext ”Jag har många fina barndomsminnen från Wasalandia. Min absoluta favorit var piratskepet. Pappa brukade hitta på att det går hela vägen runt var tionde åktur. Det var spännande.” Silja från Tammerfors
Bild: Lukijan kuva
Wasalandia.
Bildtext ”På bilden syns jag och min pappa Pekka på Wasalandia, året var 1998 eller 1999. Jag var inte så värst gammal, kanske fyra eller fem år. Det syns bara håret av mig, men min stora och långa pappa hade svårt att få rum i karusellen.” Oona Nissinen, Brahestad.
Bild: Susan Tuomaala-Nissinen

Jag bodde som barn i Vasa på 90-talet och Wasalandia besöktes många gånger på sommaren. De bästa åkattraktionerna var stockbåtarna, piratskeppet, bläckfisken och Enterprise. De sistnämnda åkte jag om och om igen tills allt bara snurrade när jag gick därifrån.

Satu Ketonen, Tammerfors
Wasalandia.
Bildtext ”Jag har ett hemskt minne från piratskeppet. Vi hade helt fel sorts byxor på oss som var gjorda av ett halt tyg. Vi höll i oss i räcket och då skeppet får upp åkte också vi upp. Vi gled över bänken och försökte hålla i oss. Vi skrek att kan ni stanna vi ramlar av. Vi klarade oss utan att ramla och min man fick bra bilder. Jag for aldrig i piratskeppet igen.” Tuula Sarkkinen, Siikajoki
Bild: Raimo Sarkkinen

Jag var praktikant hos elentreprenören när nöjesparken byggdes och senare jobbade jag i nöjesparken i tre somrar. Jag har massor med minnen från den tiden. Jag var bland annat med som frivillig att teståka piratskeppet. Skeppet kördes med hårdare fart än normalt i närmare 15 minuter. Efter det hade jag inget behov av att åka igen.

Timo Rätti, Vasa

Artikeln är en översättning av delar ur artikeln Wasalandia oli aikoinaan vetonaula – nyt puistoa jyräävät purkukoneet, ja siihen on monta syytä.

Diskussion om artikeln