Hangö museum behöver mera plats så museichefen vill flytta till Långgatan: ”Turisterna hittar oss inte i Östra hamnen”
Hangö museum hör hemma i Östra hamnen där turisterna finns, anser Hangöbon Charlotte Biström. Museichef Laura Lotta Andersson vill att museet flyttar till Långgatan där det finns mera plats. Turisterna hittar inte till museet i Östra hamnen, säger hon.
Museichef efter museichef har önskat större lokaler för Hangö museum så att museet bland annat skulle kunna visa stadens historia i en permanent utställning.
Nu i april blir det kanske klart om nuvarande museichefen Laura Lotta Andersson blir den som får äran att flytta museet.
Stadsstyrelsen föreslår stadsfullmäktige att staden gör upp ett hyreskontrakt som är minst tio år långt med bolaget Manner Kiinteistöt. Om fullmäktige säger ja den 18 april så går flytten till Manners lokaler på Långgatan, norr om järnvägen.

Museichef: Hangö är värd ett ordentligt museum
Det här delar Hangöbornas åsikter. På sociala medier anser många att Hangö museum borde finnas i Östra hamnen. Charlotte Biström bor ett stenkast från museet och hör till dem som vill se en lokal med utställningar i Östra hamnen.
– Museet hör hemma här. De flesta turister hittar till Östra hamnen.
Charlotte Biström tycker inte att Manners fastighet är lämpligt för ett museum.
– Det är byggt för en fabrik och på fel sida om järnvägen. Dragningskraften finns här i Östra hamnen.
Biström föreslår att museet kunde flytta in i Granitborgen på Hamngatan.
Hangöborna visste nog inte förr hur ett riktigt museum ska vara. Jag tror inte att de besökte stora museer och därför fanns ingen politisk vilja
Birgitta Ekström-Söderlund, tidigare museichef i Hangö
Museichef Laura Lotta Andersson vill att Hangö museum flyttar till Manners lokaler.
– Det skulle ge museet otroliga möjligheter att utvecklas. Hangö har en jättefin historia och det krävs plats för att visa allt. I vår nuvarande utställning visar vi bara en bråkdel av våra föremål.
Hangö är värd en ordentlig och stor byggnad där det finns både permanenta och tillfälliga utställningar och dessutom workshoppar för barn och äldre, anser Andersson.
Hangö museum har också saker i föremålsarkivet i Leirasfastigheten i Ekenäs. Andersson menar att museet kunde ta hem det mesta om museet flyttar till Manners byggnad.
Tidigare museichefer röstar för Helkamahuset
Birgitta Ekström-Söderlund var museichef från 1973 till 2006. Under hennes tid var det också tal om att museet borde ha större lokaler. Det hade flyttat till Nycandergatan 4 några år innan hon blev museichef, närmare bestämt 1971.
– Naturligtvis var jag besviken över att det inte blev en flytt, men jag skrev istället över tio böcker och har översatt böcker där Hangös historia kommer fram.
Nu tycker Birgitta Ekström-Söderlund och Marketta Wall, som var museichef 2006–2013, att museet kunde flytta till det så kallade Helkamahuset på Hamngatan 2 i Östra hamnen. Drottningberg heter det numera.
– Där skulle man lätt komma i gång med att bygga utställningar eftersom där finns många mindre rum. Men jag frågar mig var pengarna finns för det har funnits många planer genom åren, men ingen politisk vilja att satsa på museet.
Laura Lotta Andersson tyckte under det första besöket i Drottningberg att det ser jättefint ut jämfört med dagens situation.
– Men så började vi räkna och märkte att vi har omkring 116 kvadratmeter för utställningar nu och i Drottningberg skulle det vara 250 kvadratmeter. Och vi såg att det vi erbjuds i Manner gör att vi har alla möjligheter att utvecklas.
Andersson menar att det inte heller är så stor ekonomisk skillnad mellan Drottningberg och Manner.
– Därför väljer jag Manner för det ger så mycket mera. Vi vill satsa på skolelever eftersom skolorna då är närmare. Turisterna hittar inte till det nuvarande museet trots att vi är i Östra hamnen.
– De som hittar hit brukar fråga om det var allt. Var finns Hangös historia?
Folk hittar till museet om man har ett bra innehåll
Museichef Laura Lotta Andersson
Även Birgitta Ekström-Söderlund var imponerad av Manner när hon tittade på byggnaden.
– Jag måste säga att då jag såg lokalerna i Manner så tänkte jag att det här är otroligt, kan museet faktiskt få så mycket?
Laura Lotta Andersson menar att turisterna kommer att hitta till Långgatan.
– Till exempel Tulludden är ett av Hangös mest populära utflyktsmål och det är långt från Östra hamnen. Folk hittar till museet om man har ett bra innehåll.
Det räcker inte med spinnrock och vagga i ett museum
Birgitta Ekström-Söderlund anser att man ska ha många skyltar som visar var museet finns, då hittar folk det.
Vad är det som gör att du och Marketta Wall fortfarande intresserar er för Hangö museums framtid?
– Vi jobbade så länge på museet och är därför engagerade i att hitta en plats. Hangöborna visste nog inte förr hur ett riktigt museum ska vara. De trodde det räckte med spinnrock och vagga. Jag tror inte att de besökte stora museer och därför fanns ingen politisk vilja. Nu finns det möjligtvis en vilja, det är andra människor i politiken och de är kanske modernare.
Helkama en bortkastad chans?
Laura Lotta Andersson tror också att politikerna i dag förstår att det behövs ett museum.
– Vi vill satsa då Hangö fyller 150 år nästa år, så då finns det en förståelse bland politikerna att vi måste fira vår fina stad.
Vad säger du om det blir Helkamahuset istället för Manner?
– Det går an, men det är en bortkastad chans.