Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Fler fall av norovirus än vanligt i Österbotten: ”Håll dig hemma i två dygn efter att du blivit frisk”

Uppdaterad 12.04.2023 08:07.
Kvinna i läkarrock och munskydd står framför sjukhusingång och tittar in i kameran.
Bildtext Infektionsöverläkare Silvia Grönroos-Pada påminner om att god handhygien är a och o. Arkivbild.
Bild: Yle/Markus Bergfors

Just nu sprids norovirus i Österbotten i större utsträckning än normalt. Än har det inte skett någon större spridning inom Vasa centralsjukhus väggar, men tf infektionsöverläkare Silvia Grönroos-Pada säger att fler infektionspatienter kommit in.

– Det är ganska mycket just nu. Vi har inte så här mycket spridning varje år, säger infektionsöverläkare Silvia Grönroos-Pada på Österbottens välfärdsområde.

När Yle Österbotten når Silvia Grönroos-Pada per telefon lyckas hon inte få fram statistik, men hon har en stark fingertoppskänsla av att det är fler norovirus-fall nu än 2019, som är så att säga det senaste normala året. Under coronaåren var det klart färre fall av norovirus.

– Det sprids på vissa vårdavdelningar på vårt område just nu och en del vårdhem har haft små epidemier, säger Grönroos-Pada.

Ofta lättare för unga och friska

Om man är ung och frisk är norovirus inte en sjukdom som nödvändigtvis är tung.

– Det är en snabb sjukdom för unga och friska. Men är du äldre och sjuk kan det vara bra att ta kontakt med vården om du blir riktigt sjuk.

Vätskeersättning kan vara bra att ha hemma, men är du ung och annars frisk är det inget som ska vara nödvändigt, säger Grönroos-Pada.

– Be någon annan sköta dina ärenden och håll dig själv hemma i två dygn efter att du blivit frisk.

Det är viktigt att tvätta händerna ofta, desinficeringsmedel biter inte på norovirus. Och stoppa inte händerna i munnen, men det gör ju småbarn gärna

Hur ska man tänka som småbarnsförälder om det kommer meddelande från dagis att det går norovirus på avdelningen?

– Det är svårt att kontrollera småbarn på daghem. Det är viktigt att tvätta händerna ofta, desinficeringsmedel biter inte på norovirus. Och stoppa inte händerna i munnen, men det gör ju småbarn gärna.

God handhygien gäller och att städa toaletten noga så att det inte sprids därifrån.

Corona ökar igen – så också B-influensa

Förutom att norovirus sprids i rask takt i Österbotten har antalet coronavirusfall ökat igen.

– Tyvärr har coronan ökat lite. Vi har en del inne på sjukhus, det är äldre och det är ovaccinerade. Det finns nog ute i samhället.

Antalet fall av B-influensa har också ökat den senaste tiden.

– Det är typiskt så här på vårsidan att B-influensan ökar. Vi har också sett en ökning av A-streptokockinfektioner, men nämast den lindrigare varianten angina.

– Vi ska hoppas att våren kommer igång för det brukar lätta på virusfronten när det blir varmare.

Artikeln uppdaterad 12.4.2023 kl 8.07 med förtydliganden om Silvia Grönroos-Padas titel som är tf infektionsöverläkare och att det rör sig om A-streptokockinfektioner och inte bara streptokocker.

Diskussion om artikeln