Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Elsparkcyklarna är tillbaka på Åbos gator – staden har skärpt reglerna för dem

Uppdaterad 13.04.2023 13:24.
en suddig bild på en tjej som åker elsparkcykel
Bildtext Kommunförbundet har gjort upp ett förslag för elsparkcyklarnas framtid i Finland. Enligt förslaget borde kommunerna kunna styra över hurdana bolag som erbjuder elsparkcykeltjänster.
Bild: Arash Matin / Yle

Elsparkcyklarna är tillbaka i stadsbilden i Åbo. Den här säsongen har staden gått in för att strama till de regler som finns för elsparkcyklarna.

Det har skett flera förändringar gällande elsparkcyklarna i Åbo i år. Man har sänkt hastighetsbegränsningarna och man har tillfört fler områden där man inte får parkera elsparkcykeln. Dessutom finns fler låghastighetszoner.

Det finns vissa skillnader mellan elsparkcykelapparna, till exempel gällande var du får parkera elsparkcykeln. Åbo stad har försökt få igenom samma begränsningar för alla appar, men det går långsamt.

Risto Peltonen är trafikservicechef vid Åbo stad. Han säger att staden har kontakt med elsparkcykeloperatörerna nästan dagligen.

– Det borde inte finnas några skillnader mellan apparna då det kommer till de olika begränsningszonerna. Det är något vi kommit överens om för länge sedan. Vi påminner operatörerna om vilka regler som gäller då vi lägger märke till brister, och kommunikationen med dem har överlag varit god, säger Peltonen.

Enligt Peltonen kan det vara svårt att få en begränsning för elsparkcyklarna, om den leder till att företaget förlorar pengar.

Turun liikennepalvelupäällikkö Risto Peltonen ruutukuvioisessa kauluspaidassa.
Bildtext Risto Peltonen är trafikservicechef vid Åbo stad.
Bild: Arttu Kuivanen / Yle

Fem parkeringsplatser som tidigare har varit reserverade för bilar är nu reserverade för parkering för elsparkcyklar i stället. Dessutom ska det skaffas separata elsparkcykelställningar där man kan parkera dem. Staden ska också anlita tre högskolepraktikanter som följer med hur elsparkcyklarna används under sommaren. Praktikanterna ska därefter komma med förbättringsförslag. Det är elsparkcykelföretagen som står för finansieringen av ställningarna och praktikanterna.

Möjligheten att påverka företagen är begränsad

Staden har begränsade möjligheter att påverka reglerna för elsparkcyklarna. Allt hänger på vad elsparkcykelföretagen själva går med på.

– Privatpersoners och företagares möjligheter att påverka var elsparkcyklar får parkeras är ännu svagare än stadens. Det bästa alternativet är att lämna in förslag och respons via Åbo stad, säger Peltonen.

Kommunförbundet har gjort upp ett förslag för elsparkcyklarnas framtid i Finland. Enligt förslaget borde kommunerna kunna styra över vilka bolag som får hyra ut elsparkcyklar. Kommunförbundet föreslår också att företagarna borde ha ett speciellt tillstånd för att få driva sin verksamhet.

Kommunförbundet vill också att kommunerna ska kunna kontrollera antalet elsparkcyklar samt var det är tillåtet att parkera dem.

– Mängden elsparkcyklar i Åbo är ett stort problem. Vi tycker nog att de som fordon är förbaskat bra, men det finns för många, säger Risto Peltonen.

Förslaget skulle testas genom ett lagförsök. Åbo stad är en av de orter som visat intresse för att vara med.

Folk i Åbo centrum kommenterar elsparkcyklarna

Yle Åboland frågade folk i Åbo vad de tänker om elsparkcyklarna. Saga Berlin besöker Åbo från Sverige. Hon har tudelade åsikter om elsparkcyklarna.

– Jag har själv åkt elsparkcykel kanske två gånger i mitt liv och jag tycker de är fantastiska. Men det känns inte som att företagen och samhället gjort ett så bra samarbete. I Sverige har det varit kaos i alla fall.

Kvinna med solglasögon på Åbo torg.
Bildtext För Saga Berlin är elsparkcykeln ett utmärkt fortskaffningsmedel.
Bild: Arash Matin / Yle

Saga Berlin ser goda sidor med elsparkcyklar för äldre människor.

– Som äldre är man kanske inte så sugen på att köra bil eller skaffa körkort. Det är både massor att lära sig och dyrt. Jag vet att min fantastiska svärmor Mirka älskar att åka elsparkcykel, säger Berlin.

Charlotta Ingraeus är cirkuslärare och bor i Åbo. Hon tycker att elsparkcyklar är ett snabbt och enkelt sätt att ta sig fram i staden.

– Ibland kan det ändå vara svårt att ta sig längre bort från centrum med dem. När jag åker ut till mina föräldrar så måste jag parkera elsparkcykeln ganska långt från deras hem och gå resten av vägen, säger Ingraeus.

Mest åker Ingraeus mellan gymmet och cirkusskolan. Om elsparkcyklarna inte fanns skulle hon gå eller ta bussen.

Kvinna med turkos jacka på Åbo torg.
Bildtext Charlotta Ingraeus är cirkuslärare och bor i Åbo.
Bild: Arash Matin / Yle

Lukas Eskola studerar företagsekonomi vid Yrkeshögskolan Novia. Han använder mest elsparkcyklarna för att ta sig till föreläsningar då han är sen.

– Jag brukar också använda dem för att åka från bar till bar, trots att jag vet att man inte borde göra det. Alternativt använder jag cykel eller går, säger Eskola.

Ung man med grön rock.
Bildtext Lukas Eskola studerar företagsekonomi vid Yrkeshögskolan Novia.
Bild: Arash Matin / Yle

Elena Sjöström och Matilda Lindholm brukar inte använda elsparkcyklar särskilt ofta, men de har några förbättringsförslag.

– Jag har ofta stigit ut genom min ytterdörr och så har en elsparkcykel legat i vägen. Jag skulle gärna se att parkeringen av dem blev bättre, säger Elena Sjöström.

– Man kan inte heller åka särskilt långt med dem så jag hoppas att de ökade räckvidden för elsparkcyklarna, tillägger Matilda Lindholm.

Två kvinnor med solglasögon på Åbo salutorg.
Bildtext Elena Sjöström (vänster) och Matilda Lindholm.
Bild: Arash Matin / Yle
Elsparkcyklarna är tillbaka i Åbo - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln