Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ville Niinistö om De Grönas valförlust: ”Nu ses vi som ett parti som bara vill bekämpa allt och alla”

Ville Niinistö, EU-parlamentariker, De Gröna. Står framför Porthania i Helsingfors och ler mot kameran.
Bildtext ”Det är inte lönsamt för oss att attackera andra partier så starkt som vi nu har gjort” säger Ville Niinistö.
Bild: Grigory Vorobyev / Yle

De Grönas resultat i riksdagsvalet kan beskrivas som allt annat än en framgång. I Slaget efter tolv resonerar Ville Niinistö att boven bakom partiets minskade popularitet är otydliga ståndpunkter.

Ville Niinistö (Gröna), Amanda Pasanen (Gröna) och Riikka Suomela, före detta chefredaktör för De Grönas numera nedlagda tidning, håller alla med om att det var väntat att Maria Ohisalo skulle avgå som ordförande för De Gröna, särskilt efter ett så dåligt valresultat som detta.

Ville Niinistö tror att huvudorsaken bakom partiets sjunkande formkurva är avsaknaden av konkreta ståndpunkter och mål. Han säger att De Gröna inte har någon strategi för hur de ska tilltala alla finländare och att målgruppen nu är för snäv.

Han påpekar att för att synas måste De Gröna dra till smalare och tuffare linjer hela tiden, vilket kan ge en negativ bild av partiet i allmänhetens ögon.

– Det framtidshopp som tidigare präglade De Gröna har försvunnit, och nu ses vi som ett parti som bara vill bekämpa allt och alla, säger han i Slaget efter tolv bara någon timme efter att Ohisalo meddelade att hon avgår.

De Gröna har ändå stått för många av de förändringarna som den tidigare regeringen genomfört, men Niinistö är missnöjd över att SDP hyllades över förändringarna medan De Gröna fick ta på sig den negativa feedbacken.

– Det huvudsakliga ansvaret ligger hos partiledningen, men egentligen är det hela partiets fel. Det är en kollektiv förlust när bilden av partiet blir dålig.

Det är inget nytt fenomen att De Grönas väljarsiffror dalar, det har de nämligen gjort sedan 2019. Resultatet i kommunalvalet var också dåligt.

Niinistö anser att partiet måste bli bättre på att använda den makt de har. Enligt honom lyckas de bättre då de kräver förändring än då de är för snälla.

Han vill ändå lyfta fram att det inte är till De Grönas förmån att attackera andra partier så aktivt som de nu har gjort.

– Vi har attackerat Sannfinländarna ganska starkt under valet, och sanningen är att det gynnar dem mer än vad det gör oss.