Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Mycket dålig luftkvalitet i Jakobstad

Det torra och soliga vädret har snabbt försämrat gatudammet i städerna. Värst i Österbotten är läget i Jakobstad där luftkvalitetsindexet ligger på mycket dålig under tisdagseftermiddagen.

I Vasa och Karleby var indexet tillfredsställande under samma tidpunkt.

Enligt Meteorologiska institutet är luftkvaliteten som sämst vid rusningstid.

Här kan du följa med Meteorologiska institutets luftkvalitetsindex.

Relaterat

Gatudamm förorenar luften i Jakobstad

Halten av inandningsbara partiklar i luften i Jakobstad översteg på onsdagen gränsvärdet.

Onsdagens dygnsmedeltal vid mätstationen på Bottenviksvägen var 67 mikrogram per kubikmeter. Gränsvärdet för att förebygga olägenheter för hälsan är 50 mikrogram per kubikmeter.

Enligt miljövårdsbyrån i Jakobstad beror den dåliga luftkvaliteten på gatudamm som har lyfts upp från marken av biltrafiken. Kall och torr väderlek bidrar till situationen.

Miljövårdsbyrån i Jakobstad förutspår att luftkvaliteten kommer att vara dålig under de kommande dagarna, ifall det torra och kalla vädret fortsätter.

Höga halter av inandningsbara partiklar kan öka astmaanfall, försvaga lungornas funktionsförmåga och öka inflammationer i andningsvägarna.

bakdelen av en ritad gul bil syns bland en massa dammoln

Vad innehåller gatudamm och hur farligt är det?

Luften är ställvis mycket dålig på en del håll i landet för tillfället. Det torra vädret gör att gatudammet yr och försämrar luftkvaliteten. Vad innehåller dammet och hur påverkar det oss?

Bil kör på en lerig grusväg.

Menföret kan bli svårt i Österbotten – vägmästare efterlyser vind och kalla nätter

Mycket beror på hur vädret ser ut de kommande veckorna.

Borgå sopar bort tusen ton sand från gatorna

Ett säkert vårtecken är när städerna börjar sopa bort sandningssanden från gatorna.

I Borgå har man jobbat med det sedan första veckan i april. Det har lett till ganska mycket gatudamm i luften eftersom vädret varit torrt. Fuktig sand dammar mindre.

De stora långsamma maskinerna som samlar upp sand kör omkring på olika ställen i staden. I centrum kan vissa gator och parkeringsområden bara putsas nattetid.

Från och med nästa vecka ska gatuavdelningen jobba två nätter per vecka med det. Som tidtabellen nu ser ut ska alla gator vara putsade vecka 19, alltså andra veckan i maj.

De senaste vintrarna har det gått åt extra mycket sand eftersom det varit så halt. Den här vintern använde Borgå omkring 4 000 ton sand. Av det uppskattar underhållsmästare Ville Kaasinen att staden lyckas samla in ungefär 1 000 ton sand.

Den insamlade sanden förs till Domargårds avfallscentral. Den undersöks så den inte innehåller orenheter och kan sedan återanvändas för markarbeten på Domargård.

Gatorna i Åbo tvättas först nästa vecka

I Åbo har det tidvis varit riktigt dålig luftkvalitet på grund av allt gatudamm i luften.

– Det är fortfarande frostgrader om nätterna, så man kommer åt att börja tvätta gatorna ordentligt först nästa vecka i Åbo, säger underhållschef Mari Helin vid Åbo stad.

Åbo stad har börjat sopa bort sand från gatorna och en del gator har också kunnat tvättas så att man fått bort damm från dem.

I dag väntas det regna mot eftermiddagen och det skulle hjälpa situationen med gatudamm.