Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Räddningsverket i Östra Nyland stärker manskapet med fem – lyckades rekrytera trots nationell brist på brandmän

Markbrandsbekämpning pågår.
Bildtext Räddningverket i Östra Nyland lyckas locka sökande då de har lediga tjänster att erbjuda. Räddningschefen skryter också med att deras anställda sällan söker sig någon annanstans då de en gång fått jobbet. På bilden släcks en skogsbrand i Siggböle.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

På många håll i landet är det svårt att fylla brandmanstjänsterna, men Räddningsverket i Östra Nyland kunde den här gången välja och vraka bland flera sökande. Räddningsverket har ett gott rykte enligt räddningschefen.

Under vårvintern har Räddningsverket i Östra Nyland annonserat att de söker fem brandmän till ordinarie tjänster med start i halva april.

Rekryteringen har gått över förväntan och räddningsverket fick in tolv ansökningar. Alla fem platser kunde alltså fyllas.

– Det finns inte något sådant som en arbetslös brandman. På andra håll i Nyland har de inte ens haft sökande till alla lediga tjänster så jag var rädd för hur det skulle gå för oss, säger räddningschef Mika Kynsijärvi.

Det är en hård tävling räddningsverken emellan om de utbildade brandmännen. De som nu sökt jobb i Östnyland har alltså redan ett jobb någon annanstans men har valt att söka sig hit.

En brandstation under uppbyggnad. Bilar och redskap står utanför ena långsidans stora fönster.
Bildtext Den nya räddningsstationen som ska stå färdig i Nickby i höst är ett dragplåster för de som söker jobb i Östnyland.
Bild: Mira Bäck / Yle

Kynsijärvi tror att det handlar om att Räddningsverket i Östra Nyland har ett gott rykte.

– Vårt räddningsverk är en attraktiv och populär arbetsplats. Jag tror också att det den här gången har att göra med den nya räddningsstationen som byggs i Sibbo, säger Kynsijärvi.

Räddningsstationen strax utanför Nickby centrum ska stå färdig i augusti-september och ersätter den gamla och slitna som finns inne i centrum.

Det finns några olika orsaker till att det fanns så pass många lediga arbetsplatser för brandmän.

Räddningsmanskap från Räddningsverket i Östra Nyland.
Bildtext Som brandman kan man råka ut för många olika sorters uppdrag, både högt och lågt. År 2016 fick räddningsverkets dykare rycka ut då en pilkare gick genom isen på Borgå å.
Bild: Yle / Hanna Othman

Räddningsverket måste klara av att sköta sitt uppdrag också i framtiden, och har beslutat att omvandla några vikariat till tillsvidareanställningar. Det underlättar då det kommer till att få sommarschemat att gå ihop.

– När nyutbildade brandmän kommer ut ur skolan så söker de inte sommarjobb, utan tar istället rakt en ordinarie tjänst. Och har vi inga tjänster att erbjuda så får vi ingen som jobbar sommartid, förklarar Kynsijärvi.

Räddningsverket förbereder sig också på framtida satsningar, som en möjlig ny station i Söderkulla. Dessutom är det många av det äldre gardet som inom en snar framtid kommer att gå i pension.

– Genom att öka manskapets antal nu så behöver vi inte genast oroa oss för hur vi ska räcka till då vikarier är så svåra att hitta.

Oro för framtiden

Räddningschef Mika Kynsijärvi säger rakt ut att han är orolig för hur de i framtiden ska fylla alla tjänster.

– Räddningsinstitutet lyckas inte utbilda tillräckligt många brandmän i jämförelse med behovet just nu. Antalet som kommer ut ur skolan fyller inte ens hålet som de som pensionerar sig lämnar.

Finansieringen för Räddningsskolan i Helsingfors har varit osäker redan en tid och Kynsijärvi säger att det absolut skulle behövas en utbildning i Nyland. Räddningsinstitutet ligger i Kuopio, och det finns en viss oro för att unga personer inte vill söka till utbildningen för att skolan ligger så långt bort.

Hydrokopter på vattnet
Bildtext Av de fem nya rekryteringarna börjar en jobba i Lovisa och de andra fyra stationeras endera i Borgå eller Sibbo. På bilden övar manskapet räddning ur vattnet med hydrokopter intill Emsalö bro.
Bild: Yle / Hanna Othman

– Det behövs fler studieplatser och det behövs mera pengar för utbildningen. Helsingfors räddningsskola borde absolut få statsfinansiering och då kunde de årligen utbilda en årskurs för Helsingfors behov och en annan för Nylands, visionerar Kynsijärvi.

Han tycker också att de i Helsingfors kunde ordna en svenskspråkig utbildning exempelvis vart tredje år. Något sådant erbjuds inte nu.

I höst kommer Räddningsverket i Östra Nyland att rekrytera ännu fler brandmän, och Kynsijärvi hoppas att det finns ivriga sökande också till de jobben.

– Läget är bra för stunden, men det finns en oro för framtiden, säger Kynsijärvi.

Diskussion om artikeln