Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ungern går vidare med ryskt kärnkraftsbygge

Péter Szijjártó
Bildtext Ungerns utrikesminister Péter Szijjártó sade på tisdagen att han hoppas att Europeiska kommissionen snabbt kommer att godkänna ändringsförslaget till avtalet om reaktorbygget.
Bild: John Thys / EPA

Ungern är redo att köpa ännu mer gas från Ryssland och vill också gå vidare med planerna på att låta ryska Rosatom utvidga ett ungerskt kärnkraftverk.

Ungerns utrikesminister Péter Szijjártó försäkrade under ett besök i Moskva på tisdagen att Ungern kommer att fortsätta med utvidgningen av ett kärnkraftverk som genomförs av Rysslands statligt ägda kärnkraftsbolag Rosatom.

Kraftverket i Paks, söder om Budapest, är Ungerns enda kärnkraftverket och producerar omkring 40 procent av landets elektricitet. Ungern siktar på att ta två nya reaktorer i bruk vid kärnkraftverket senast 2030, detta som en del av ett avtal som slutits med Ryssland 2014.

Utrikesminister Péter Szijjártó meddelade också att de båda länderna kommit överens om fortsatt samarbete kring energi, inklusive förlängning av en option som gör det möjligt för Ungern att köpa mer gas från Ryssland vid behov.

Den ungerska presidenten Viktor Orbán upprätthöll nära band till Rysslands president Vladimir Putin före den ryska invasionen av Ukraina. Orbán har varit kritisk till EU:s sanktioner och övertygad om att Ungern måste fortsätta samarbeta med Ryssland för att fylla sitt energibehov.

Szijjártó sa att hans land hade kommit överens med Ryssland om att ändra bygg- och finansieringsavtalet för Paks-expansionen.

Han sa också att han hoppades att Europeiska kommissionen ”snabbt” skulle godkänna ändringsförslaget ”så att vi kan gå vidare med denna investering.”

”Vi hoppas att Europeiska kommissionen inte vill äventyra den långsiktiga säkerheten för den ungerska energiförsörjningen”, sade Szijjártó i ett uttalande genom en video på Facebook.

Källa: AFP