Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Barn uppmanas ha ljud och gå i grupp – vaksamhet i Korsnäs då vargobservationerna rullar in

Grusväg som leder till ett gult hus.
Bildtext Varg har rört sig i byarna i Malax och Korsnäs dagligen de senaste veckorna, enligt rovdjurskontaktpersonerna. En del föräldrar har uttryckt oro över vad deras barn kan möta på väg till skolan. Arkivbild från Kronoby.
Bild: Jakob Lillas / Yle

De allra flesta elever i Korsnäs kyrkoby skola kommer till fots eller med cykel till skolan. Efter att vargobservationerna ökat har rektor Thommy Bergström skickat information till hemmen via elevhanteringssystemet Wilma.

Många av skolans elever bor inom en radie på ungefär två kilometer och varg har observerats i byn.

- Vargen har varit i Korsnäs by. Före påsk hade vi observationer på sportplansområdet. Vi hör de här rapporterna hela tiden från grannbyarna överallt, att några individer snurrar på. Det är bekymmersamt, säger Bergström.

Han har hört att den senaste tidens observationer fått föräldrar att fundera över situationen.

- Klart att det alltid finns en osäkerhet då vi har de här vilda djuren, det finns inga garantier. Vi har bra statistik, hela 1900-talet har det inte hänt något, på långt över hundra år har det inte skett attacker på folk. Men vad vet man när de börjar springa i gårdarna, klart det känns otryggt för de som har små barn som går till skolan, säger Bergström.

Bergström tycker det är svårt att veta hur man ska reagera på observationerna. Han valde att sätta ut ett kort meddelande till hemmen.

- Att om möjligt ska det vara flera som rör sig på en gång, att man inte går ensam. Och att man för lite ljud för det lär de (vargarna) inte tycka om och de ska ha en naturlig skygghet för människan.

Enligt Bergström gäller det att inte skrämma upp folk i onödan heller.

- Men man behöver vara lite vaksam.

Observationer hela tiden nu

De senaste veckorna har vargobservationer kommit in dagligen, säger Bertil Stormblad som är en av Malaxnejdens jaktvårdsförenings kontaktpersoner för stora rovdjur.

- De har varit fyra tillsammans i Petalax, i Malax har två rört sig och så någon ensam. I Yttermalax fastnade en i morse på en viltkamera, säger Stormblad.

Han är osäker på om det handlar om flockar eller vargar på genomresa, men nu kommer i alla fall observationerna från ett större område än tidigare.

- Det är hela Malax kan man säga, inte specifikt på något visst ställe. Det är som att de har kommit närmare kusten och bebyggelse.

Vargar har rört sig i regionen sedan 2017-2018, men nu är det kontinuerliga observationer under flera veckors tid.

- De har slagit älgar på flera ställen i vinter. Man hittar aldrig alla sådana ställen, men åtminstone tre ställen nära vägar känner vi till.

I stilla veckan tog varg en katt från en gårdsplan i Petalax. Då var vargen bara någon meter från husen.

- Och igår morse var den kanske 15 meter från en gård i Övermalax.

Rektor Jessica Majors i Petalax skola uppger att hon inte har kontaktats av några oroliga föräldrar på samma sätt som i Korsnäs.