Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Joe Biden landade i Belfast – nu ska han fira Långfredagsavtalet och sina irländska rötter

Biden landade i Belfast och möttes av Sunak - Spela upp på Arenan

Sent på tisdag kväll landade USA:s president Joe Biden i Nordirlands huvudstad Belfast. Han möttes där av Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak.

Säkerhetspådraget i Belfast var enormt då USA:s president landade där sent på tisdag kväll. På tisdag eftermiddag hade polisen hittat fyra rörbomber på en kyrkogård i Londonderry i nordvästra Nordirland. Där hade det också kastats bensinbomber mot polisen under en republikansk parad på måndagen.

Orten ligger inte på Bidens resrutt, men bombfyndet väckte ändå uppmärksamhet bara några timmar innan Bidens ankomst.

Biden ska tillbringa fyra dagar på den irländska ön och också exempelvis utrikesminister Antony Blinken deltar i besöket.

Biden vill visa sitt stöd för Långfredagsavtalet och ”stärka freden”

Biden är i Nordirland för att delta i högtidlighållandet av det så kallade Långfredagsavtalet, fredsavtalet som skrevs under för 25 år sen av ledarna för Storbritannien, Irland och representanter för nordirländska republikaner och unionister.

Sedan det brittiska utträdet ur EU har spänningarna på Nordirland ökat igen. Den öppna gränsen mellan Nordirland och Irland spelar en central roll i långfredagsavtalet, men i och med brexit blev gränsen EU:s yttre gräns.

Långfredagsavtalet tvingar de största partierna till samarbete, men de har inte lyckats göra det på drygt ett år.

Nordirländska unionistpartiet bojkottar för närvarande regionparlamentets verksamhet. De motsätter sig protokollet om Nordirland, som parterna enades om 2020 så att en hård gräns undviks.

– Att freden bibehålls är huvudsaken. Det ser ut som att vi får fortsätta hålla tummarna, sade Biden före sin avfärd från Washington.

Han har sagt att han vill visa sitt stöd för fredsavtalet och stärka freden i Nordirland. Men Vita huset meddelade på tisdag kväll att det inte blir något formellt möte mellan Biden och nordirländska partiledare.

Biden ska bland annat hålla ett tal på Ulster universitetet i Belfast innan han åker vidare till Irland.

I Irland ska Biden besöka släkten

Joe Bidens syster Valerie och son Hunter följer med på presidentens resa. Flera av Bidens förfäder kommer från Irland och Biden understryker ofta sitt irländska arv. Han har tillskrivit både sitt temperament och sin humor det irländska arvet. Han citerar ofta irländska poeter som William Butler Yeats och Seamus Heaney.

Biden ska bland annat besöka Carlingford i County Louth som en av hans förfäder kommer från och han kommer också att träffa släktingar både på Irlands väst- och östkust.

På torsdagen kommer Biden bland annat att möta Irlands president Michael D Higgins och premiärminister Leo Varadkar. Han ska också hålla ett tal inför parlamentet, precis som hans företrädare John F Kennedy gjorde år 1963, Ronald Reagan år 1984 and Bill Clinton år 1995.

Källor: Reuters, The Guardian, BBC, CNN