Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Det torra vädret försämrar luftkvaliteten i Vasa: ”Kommande veckor kan bli de värsta under det här året”

Uppdaterad 12.04.2023 11:48.
Man i svart jacka och mössa står på gata i stad och han tittar in i kameran.
Bildtext Miljödirektör Esa Hirvijärvi vid Vasa stad säger att trafiken och vinden rör upp gatudammet, vilket försämrar luftkvaliteten.
Bild: Markus Bergfors / Yle

Luftkvaliteten har varit mycket dålig i Jakobstad i april. I Vasa har läget inte varit lika illa, men miljödirektören Esa Hirvijärvi säger att det kan bli värre även i Vasa om det inte börjar regna.

Det vackra vårvädret i april har sina baksidor. Under april har luftkvaliteten i Vasa varierat mellan tillfredsställande och nöjaktig, enligt Meteorologiska institutets luftkvalitetsindex. Värre har det varit i Jakobstad där luftkvaliteten många dagar varit mycket dåligt. Det är framför allt gatudammet som förorenar luften.

Esa Hirvijärvi, miljödirektör vid Vasa stad, tror att ännu sämre luftkvalitet är att vänta också i Vasa.

– Kommande veckor kan bli de värsta under det här året. För tillfället är det torrt väder och gatudammet yr med trafiken och vinden, och mängden av inandningsbara partiklar stiger, säger Hirvijärvi.

Teknisk utrustning för att mäta luftkvalitet.
Bildtext Inne i en liten byggnad på Vasaesplanaden i Vasa finns en luftkvalitetsmätare som suger in gataluften och analyserar den. När bilden togs på onsdagsmorgonen var värdet 57µg/m3.
Bild: Markus Bergfors / Yle

Mängden gatudamm varierar från år till år, beroende hur torrt och blåsigt det är, enligt Hirvijärvi. Årsmedeltalet av inandningsbara partiklar är ungefär 15 mikrogram per kubikmeter (µg/m3), och gränsen för vad som kan anses vara skadligt för hälsan går vid ett dygnsmedeltal på 50µg/m3.

– Den har inte överskridits ännu, men det kan komma att hända, säger Hirvijärvi på onsdagsmorgonen om läget i Vasa.

I Jakobstad var dygnsmedeltalet till och med 206µg/m3 på tisdagen. I Vasa var motsvarande 41,5µg/m3 på tisdagen, även om värdet kunde vara mycket högre under vissa timmar.

Luftkvalitetsindex (Källa: Meteorologiska institutet)Hälso-olägenheterAndra olägenheter
godej iakttagnalindriga verkningar på naturen på lång sikt
tillfredställandemycket osannolikalindriga verkningar på naturen på lång sikt
nöjaktigosannolikaklara verkningar på vegetation och material på lång sikt
dåligmöjliga för känsliga individerklara verkningar på vegetation och material på lång sikt
mycket dåligmöjliga för känsliga befolkningsgrupperklara verkningar på vegetation och material på lång sikt

Gatusoparna har börjat jobba – men regn är det bästa

Väderprognosen visar torrt väder åtminstone för de kommande tio dagarna. Regn är mest effektivt för att få bort gatudammet, men Vasa stads personal har också påbörjat bekämpningen av dammet.

– Personalen håller just nu på att byta snöplogningsapparaterna till gatusopningsapparater. Det är samma bilar och traktorer som de använder.

Hur mycket kan de förbättra läget när det inte regnar?

– De kan påbörja även om det inte regnar, men man måste vattna mycket då. Regnet är det allra bästa, säger Hirvijärvi.

Höga halter av gatudamm kan öka antalet astmaanfall, försvaga lungornas funktionsförmåga och öka inflammationer i andningsvägarna. Barn, äldre och personer som lider av astma, luftrörsinflammation eller hjärtsjukdomar är speciellt känsliga för den dåliga luften.

Hirvijärvi säger att det kan vara bra att om det går undvika att röra sig i stadsmiljön under rusningstider när trafiken rör upp extra mycket damm.

Diskussion om artikeln