Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Veronica Rehn-Kivi byter riksdagen mot välfärdsområdet: ”Man hinner inte arbeta på tre nivåer”

En kvinna med glasögon och svart kavaj.
Bild: Heini Rautoma / Yle

Veronica Rehn-Kivi (SFP) upplevde riksdagsledamotens arbete både i opposition och regering. Nu valde hon att inte ställa upp i riksdagsvalet, eftersom välfärdsområdes- och kommunalpolitiken kräver hennes uppmärksamhet.

Riksdagsledamoten Veronica Rehn-Kivi valde att inte ställa upp i riksdagsvalet 2023 efter två perioder. År 2016 ersatte hon Carl Haglund i riksdagen, och hon blev även invald för den följande perioden 2019–2023.

Hon säger att det är med både tacksamhet och vemod som hon stiger åt sidan från riksdagsarbetet, där hon bland annat suttit i riksdagens social-och hälsovårdsutskott.

– Jag har fått uppleva två speciella perioder. Först satt SFP i opposition, och den förra perioden präglades av corona, vårdreformen och Rysslands krig i Ukraina. Jag har känt att jag har jobbat. Jag måste fatta ett beslut om att lämna riksdagsarbetet, men det var inget lätt beslut.

”Orken räcker inte till för att sätta sig in i alla frågor”

Rehn-Kivi vill hellre satsa på de uppdrag hon har på kommunal nivå och inom välfärdsområdet.

Sedan början av år 2023 fungerar beslutsfattandet kring social- och hälsovården på tre nivåer: kommunalt, regionalt alltså inom de nya välfärdsområdena, och på riksnivå i riksdagen.

Av de här tre nivåerna stiger Rehn-Kivi nu åt sidan från en, men håller sig kvar på två. Hon fortsätter som stadsstyrelsens ordförande och medlem i stadsfullmäktige i hemkommunen Grankulla, och hon sitter också i Västra Nylands välfärdsområdes styrelse.

Hon ville ställa upp i välfärdsområdesvalet, eftersom hon varit med om att jobba fram vårdreformen i sju års tid.

– Jag såg många möjligheter att misstolka vårdreformen, så jag ville vara med och se till att det går åt rätt håll.

Välfärdsområdet är enligt Rehn-Kivi så viktigt att de som sitter och jobbar med de sakerna verkligen borde ha tid för det.

– Det finns stora utmaningar på kommunal nivå och på välfärdsområdesnivå. Tiden och orken räcker inte till för att sätta sig in i alla frågor på det sättet som jag vill jobba.

Här kan du lyssna på hela intervjun med Veronica Rehn-Kivi:

Tidigare riksdagsledamot Veronica Rehn-Kivi om välfärdsområdespolitik: "Jag vill vara med och se till att det går åt rätt håll"

13:01