Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Europarådet: Det sociala trygghetssystemet i Finland håller inte måttet

Uppdaterad 11.05.2023 14:01.
Människor som står i brödkön i Kvarnbäcken i Helsingfors.
Bildtext Behovet av mathjälp ökar stadigt på grund av inflationen och kriget i Ukraina.
Bild: Antti Kolppo / Yle

Finland får kritik av Europarådet för att det sociala trygghetssystemet inte respekterar människorättsnormer. Organisationer kräver att nästa regering bättre ska beakta de sociala rättigheterna.

Europarådet har för tredje gången prickat Finland för att den sociala tryggheten i landet inte fungerar. Enligt rådet håller det sociala trygghetssystemet inte den standard som krävs enligt den Europeiska sociala stadgan, ett avtal som Finland har skrivit under.

Stadgan kräver att grundtryggheten ska motsvara 50 procent av den jämförande medianinkomsten. Stadgan utgår från den europeiska statistikbyrån Eurostats fattigdomsgräns.

Europarådet menar i uttalandet att Finlands sociala trygghet bara räcker till 40 procent av medianinkomsten. Trots att Finland bland annat har förkortat antalet karensdagar för sjukdagspenning har åtgärderna varit otillräckliga.

Den jämförande medianinkomsten

Den totala inkomsten av ett hushåll som blir kvar efter skatt och kan användas för konsumtion.

När man mäter fattigdom beräknas den jämförande medianinkomsten genom att dividera den total disponibla inkomsten med den jämförande hushållsstorleken.

Kallas också den ekvivalenta medianinkomsten.

Källa: Eurostat

Tidigare klagomål har inte förbättrat läget

Bakom klagomålet som ledde till det tredje utlåtandet står det Socialrättsliga samfundet i Finland. Bland medlemmarna finns både jurister och socialarbetare.

Vice ordförande för det Socialrättsliga samfunder i Finland rf Eila Sundman i affärscentret Jumbo i Vanda.
Bildtext Vice ordförande för det Socialrättsliga samfundet i Finland Eila Sundman är orolig för hur det går med de sociala förmånerna.
Bild: Lars Sjöblom / Yle

Eila Sundman är tidigare socialarbetare och fungerar nu som sällskapets vice ordförande.

– Då vi skickade in klagomålet hade vi redan försökt två gånger. Det viktiga för oss nu skulle vara att man reagerar och gör något, säger hon.

Enligt Sundman upplevde sällskapet att de sociala rättigheterna inte fått gehör från den finländska regeringen.

– Vi fick inget stöd alls. Istället har folk börjat må sämre och brödköerna bara växer, säger hon.

I riksdagsvalet stod Samlingspartiet som valsegrare och ordförande Petteri Orpo börjar nu jobbet med att få ihop en ny regering. Samlingspartiet har tidigare sagt att man vill skära ner på de sociala förmånerna för att få folk till arbetslivet.

Eila Sundman är oroad för vad en eventuell högerregering skulle innebära för den sociala tryggheten.

– Det inger inget hopp att Samlingspartiet och Sannfinländarna under valet kom med sådana utspel, säger hon.

”Sysselsättning för alla istället för nedskärningar”

I mars kom en rad organisationer med ett uttalande om att nästa regering bättre borde beakta de sociala rättigheterna. Socialtrygghetsreformen kommer att med all sannolikhet finnas på nästa regerings bord.

Vertti Kiukas fotograferad utanför Sostes lokal i Helsingfors.
Bildtext Generalsekreterare Vertti Kiukas hoppas kommande regering tar den sociala tryggheten på allvar.
Bild: Anders Karlsson / Yle

En av de organisationer som noga följer med regeringsbildningen är Soste, Finlands social och hälsa rf, en paraplyorganisation för social- och hälsovårdsorganisationer i landet.

Generalsekreterare Vertti Kiukas hoppas att kommande regering ska satsa på ökad sysselsättning istället för nedskärningar.

– Vi behöver kunniga och friska arbetstagare, vilket är ju viktigt för systemet. Därtill behöver vi också sysselsätta de som har svårt att få jobb, säger Kiukas.

Kiukas nämner också att en annan lösning vore att ta vara på den nya teknologins möjligheter.

– Det är ett potentiellt alternativ för att öka effektiviteten. Problemet är att lagstiftningen inte hänger med utvecklingen, säger han.

Diskussion om artikeln