Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tyskland går vidare med legalisering av cannabis – fri försäljning begränsas ändå i början

Cem Ozdemir och Karl Lauterbach.
Bildtext Livsmedels- och jordbruksminister Cem Ozdemir och hälsovårdsminister Karl Lauterbach presenterade det nya lagförslaget som legaliserar cannabis.
Bild: EPA-EFE

I Tyskland reviderar man planerna för fri försäljning av cannabis. Krav från EU begränsar till en början försäljningen till vissa modellregioner. Innehav och begränsad odling blir ändå tillåtet.

De ursprungliga planerna, som gick ut på att tillåta försäljning av cannabis i till exempel apotek runtom i landet, kan i nuläget inte genomföras.

Det har under de senaste månaderna blivit klart att man inom EU inte kommer att godkänna de här planerna och därför går Tyskland nu en annan väg.

Man kommer till en början att tillåta fri försäljning enbart i vissa modellregioner för att på det här sättet samla erfarenheter för hur en landsomfattande försäljning i framtiden kunde gå till.

– Det är klart att förhandlingarna i Bryssel var en besvikelse, men genom modellprojekten hoppas vi samtidigt kunna sätta upp en grund för en europeisk cannabispolitik, konstaterade hälsominister Karl Lauterbach då han under onsdagen presenterade de nya legaliseringsplanerna.

Meningen är att modellprojekten ska genomföras under fem år. Var fri försäljning kommer att bli tillåten och hur försäljningen konkret kommer att gå till blir klart efter sommaren.

Klart är i alla fall redan nu att turister inte kommer att kunna köpa cannabis i de här regionerna.

Samtidigt ska innehav av upp till maximalt 25 gram cannabis bli tillåtet. Privatpersoner ska få ha tre cannabisplantor för egen odling. Också inom så kallade cannabisklubbar kommer odling att tillåtas.

Även om den tyska regeringens ursprungliga planer nu inte kommer att genomföras håller man fast vid de mål man tidigare har ställt upp. Hit hör bland annat att avlasta polis och rättsväsende, samt att begränsa den svarta marknaden.

Ett lagförslag kommer att läggas fram i april och legaliseringen enligt de nuvarande planerna kommer att genomföras före årsskiftet.