Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Stoicismen lär Axel Åhman att koncentrera sig och stänga flikar i webbläsaren

Uppdaterad 17.04.2023 16:19.
Axel Åhman framför en bokhylla i sitt hem.
Bildtext Axel Åhman bekantar sig med stoicismen.
Bild: Petter Sandelin / Yle

Kan den döda romerska kejsaren Marcus Aurelius funderingar lära oss något om livet, döden och hur man får saker gjorda?

Axel Åhman har många titlar. Han är komiker, författare, journalist, musiker, skådespelare och en hel del annat. I podden Petter söker meningen med livet läser han och Petter Sandelin stoikern Marcus Aurelius bok Självbetraktelser. Marcus Aurelius tog sin uppgift som kejsare på stort allvar och hade kanske ansett att Axel borde koncentrera sig på ett yrke och se till att bli bra som möjligt på det.

”Ägna dig åt ett fåtal saker”, sägs det, ”om du vill bli lycklig”. [...] Därför måste du vid varje tillfälle fråga dig: ”Är detta en av de onödiga sakerna?”

Marcus Aurelius, Självbetraktelser

– Jag är mångsysslare. Jag är väldigt luststyrd i mitt arbetsliv, vilket är en enorm ynnest, men det gör också att man inte blir superproffs på något, säger Axel Åhman.

När det gäller musiken så tycker Axel att det märks väldigt tydligt att man blir bra på det man övar på. Ibland funderar han på vad som hade hänt om han bara satsat på sitt första instrument: fiolen.

– Tänk om jag varit en sådan där femårig violinist? Jag började vi sju så det är ju tidigt, men tänk om jag aldrig gjort något annat. Hur bra skulle jag ha varit?

Podd: Petter söker meningen med livet

Petter Sandelin diskuterar livets djupa frågor tillsammans med gäster. I det här avsnittet bekantar han sig med stoicismen tillsammans Axel Åhman. Axel funderar på hur man förhåller sig till arga grannar och avslöjar bland annat vad han tänker när han läser dåliga recensioner.

Kan en tvåtusen år gammal filosofi ge dig riktning i livet? - Petter och Axel Åhman diskuterar stoicismens råd

34:53

Axel tror ändå att hans talang bara hade räckt till en viss nivå.

– Jag tror att jag har tillräckligt med självinsikt för att veta att jag inte skulle ha spelat med Wienerfilharmonikerna. Kanske blev jag lyckligare genom att göra något annat.

Att satsa på en sak kräver också mod. Man måste vara övertygad om att man har tillräckligt med talang för att klara sig.

– Jag är fascinerad av sportdokumentärer. Som proffsidrottare ger du hela din barndom, dina tonår och fram tills du är en bit in på trettio. Sedan står du där med ett knä som är sönder och slitna ligament.

”Jag offrade jättemycket”

Axel reflekterar över hur han tillsammans med kollegerna i humorgruppen KAJ jobbade väldigt hårt under många år.

– Jag offrade jättemycket för att kunna jobba med det jag gör. Jag skulle inte ändra något, men mina sena tonår och i tidig tjugoårsålder var jag på spelningar varje helg. Jag har knappt sett insidan av Ollis, annat än från scen.

Efter att han sagt det skrattar Axel och konstaterar att just den välkända vasakrogen kanske inte var något han missade.

I jämförelse med den romerska kejsarens undersåtar har vi idag otroligt många möjligheter att förverkliga oss själva. Men det kan också vara tungt att hela tiden påminnas om att man kan bli vad som helst.

– Vi har alla möjligheter på pappret. Men har vi egentligen det? säger Axel.

Hur får man saker gjorda?

Kejsaren Marcus Aurelius har också många visdomar för den som vill få saker gjorda.

Irra inte längre hit och dit! Ty du kommer inte att läsa dina egna anteckningar, inte de gamla romarnas och grekernas verk, inte utdragen av de skrifter du lagt undan för din ålderdom. Skynda alltså mot målet.

Marcus Aurelius, Självbetraktelser

Det här citatet resonerar hos Axel. Han erkänner att han har många flikar med artiklar i webbläsaren som aldrig blir lästa. En del är flera månader gamla.

Axel är också mycket bekant med hur det känns att hela tiden skjuta upp saker som borde göras.

– Det kan ju uppstå en förlamning, men det är så befriande när man bara tar tag i saken och gör det.

Väggen som inte blev målad

Axel och hans sambo har nyligen flyttat in i en ny lägenhet.

– Vi hade bråttom att renovera färdigt till inflyttningsfesten. Vi hade ett rum som jag hade spacklat och tejpat med orange tejp för att måla, men vi hann inte.

Så blev dags för fest och väggen var omålad.

– Vi hade festen och jag sa ”ja, här hann vi inte färdigt”. Så stod den så i fyra månader efter festen. Tejpen bara hängde där och väntade på att jag skulle öppna burken och lägga färg på väggen.

När de väl öppnade färgburken tog det bara två kvällar att få väggen målad.

– Lite stressande är Aurelius tips att också. Inte har jag alltid lust att skynda. Men han hade väl mycket att stå i, konstaterar Axel.

Lyssna på podden Petter söker meningen med livet för att höra resten av visdomarna.